Pytanie nadesłane do Redakcji
Czy w diecie dzieci w wieku 1–3 lata przewiduje się jakieś restrykcje dotyczące spożywania ryb innych niż zalecane w diecie niemowląt? Czy można podawać flądrę, tuńczyka lub pstrąga hodowlanego?
Odpowiedziała
dr hab. n. med. Andrea Horvath
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
W Polsce jedzenie ryb nie jest niestety popularne, a wyniki nielicznych badań wskazują, że nadal są one spożywane w niewystarczającej ilości. Zalecane są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak śledź, łosoś, szprot.

Fot. iStock
Ograniczenie spożycia tak popularnych ryb, jak tuńczyk czy makrela, wynika przede wszystkim z obawy przed ich zanieczyszczeniem. Toksyczne substancje (metylowe pochodne rtęci, kadm, arszenik, polichlorowane bifenyle, polibromowane dibenzoetery, dioksyny) – obecne w wodach morskich – mogą przenikać do organizmu tych ryb, osiągając stężenie niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Należy jednak pamiętać, że dopuszczalny poziom zanieczyszczenia ryb rtęcią reguluje Rozporządzenie Komisji Europejskiej, zatem ryby dostępne na rynku i dopuszczone do sprzedaży – są bezpieczne dla człowieka.
Planując dietę dziecka między 1.–3. rokiem życia, należy oczywiście wybierać w pierwszej kolejności tzw. ryby zdrowe. Od czasu do czasu można jednak sięgnąć także po te „potencjalnie niewskazane”.
Nie są natomiast zalecane ryby surowe, których spożywanie wiąże się z ryzykiem zakażenia groźnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi (np. Listeria monocytogenes). Należy także unikać ryb marynowanych – ze względu na duże stężenie soli – oraz wędzonych, które zawierają szkodliwe węglowodory aromatyczne i aminy heterocykliczne.
Piśmiennictwo:
1. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. www.mp.pl/pediatria/2. Kleinman R.E., Greer F.R. (Eds): American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL 2014: 143