Biorąc pod uwagę wysiłek potrzebny do zredukowania nadmiernej masy ciała, wszelkie metody wspomagania tego procesu cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony świata nauki, jak i pacjentów. Niestety, dotychczasowe badania w tym zakresie nie napawają optymizmem. Poniżej zostanie pokrótce przedstawiony aktualny stan wiedzy dotyczący tych najczęściej wymienianych suplementów.
Fot. pixabay.com
W opublikowanym przez Cochrane przeglądzie systematycznym piśmiennictwa dotyczącego pikolinianu chromu zidentyfikowano jedynie 9 badań z randomizacją przeprowadzonych w grupach osób z nadwagą lub otyłością. Suplementacja preparatami chromu w czasie trwającego 8–24 tygodni badania powodowała utratę 1 kg mc. więcej niż w grupie placebo. Jednak tylko 3 spośród analizowanych publikacji zawierały informacje o występowaniu działań niepożądanych, tym samym autorzy przeglądu nie byli w stanie ocenić bezpieczeństwa interwencji z zastosowaniem tej substancji. Jakość danych została oceniona jako niska i niewystarczająca do przedstawienia jednoznacznych rekomendacji w tym zakresie.
W opublikowanej metaanalizie 5 badań z randomizacją dotyczących zastosowania L-karnityny nie wykazano jej wpływu na zmniejszenie masy ciała. Wyniki pojedynczej metaanalizy obejmującej tak małą liczbę badań są jednak niewystarczające do jednoznacznego rozstrzygnięcia kwestii wpływu suplementacji L-karnityny na redukcję masy ciała. Równocześnie istnieją jednak obawy związane z bezpieczeństwem jej długotrwałego stosowania w związku z wykazanym w ostatnich latach przekształcaniem L-karnityny przez bakterie jelitowe w aterogenny tlenek trimetyloaminy, który może zwiększać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Podobnie w przypadku zielonej kawy, a dokładniej jej ekstraktu, niska jakość danych uniemożliwia wiarygodną ocenę skuteczności tego suplementu w zmniejszeniu masy ciała. W metaanalizie 3 badań z randomizacją odnotowano co prawda istotny – zarówno statystycznie, jak i klinicznie – efekt w postaci większej o 2,5 kg redukcji masy ciała w grupie badanej w porównaniu z grupą placebo (w czasie 4–12 tyg.), jednak włączone do metaanalizy badania zostały ocenione jako badanie z randomizacją o dużym ryzyku błędu. Wiele aspektów wszystkich 3 badań, jak np. poprawność przebiegu randomizacji, zostało opisane w publikacjach źródłowych w sposób uniemożliwiający ocenę ryzyka wystąpienia błędu systematycznego. Tym samym wynik metaanalizy został uznany za niewiarygodny.
W dostępnym piśmiennictwie nie zostały odnalezione dobrej jakości badania wskazujące na skuteczność jakiegokolwiek innego suplementu diety w odniesieniu do korzystnego wpływu na redukcję masy ciała.
Piśmiennictwo
1. Tian H., Wang X., Guo X. i wsp.: Chromium picolinate supplementation for overweight or obese people. Cochrane Database Syst. Rev., 2013; 11: CD010 0632. Del Vecchio F.B., Coswig V.S., Galliano L.M.: Comment on ‘The effect of (L-) carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials’. Obes. Rev., 2017; 18 (2): 277–278
3. Koeth R.A., Wang Z., Levison B.S.: Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nat. Med., 2013; 19 (5): 576–585
4. Onakpoya I., Terry R., Ernst E.: The use of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Gastroenterol. Res. Pract., 2011; pii: 382 852
5. Poddar K., Kolge S., Bezman L. i wsp.: Nutraceutical supplements for weight loss: a systematic review. Nutr. Clin. Pract., 2011; 26 (5): 539–552
6. Ríos-Hoyo A., Gutiérrez-Salmeán G.: New dietary supplements for obesity: what we currently know. Curr. Obes. Rep., 2016; 5 (2): 262–270
7. Dombrowski S.U., Knittle K., Avenell A. i wsp.: Long term maintenance of weight loss with non-surgical interventions in obese adults: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials. BMJ, 2014; 348: g2646