Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?
Fot. pixabay.com
Pomimo iż wymienione produkty zawierają goitrogeny, z wyjątkiem niejednoznacznych wyników badań dotyczących soi dostępne dane sugerują, że w przypadku adekwatnego spożycia jodu ich obecność w diecie nie ma znaczenia klinicznego dla syntezy hormonów tarczycy.
Zobacz: Związki goitrogenne a choroba Hashimoto
Spożywanie soi przez pacjentów leczonych z powodu niedoczynności tarczycy może zmniejszać efekt terapii poprzez hamowanie absorpcji lewotyroksyny z przewodu pokarmowego. „Bezpieczny” odstęp czasowy między przyjmowaniem leku a posiłkiem zawierającym soję nie był badany; zasadne wydaje się kilka godzin przerwy. Jako pewien punkt odniesienia można traktować co najmniej 4-godzinną przerwę, zalecaną w przypadku stosowania węglanu wapnia podczas leczenia lewotyroksyną.
Czytaj więcej na temat właściwości soi
Mimo że wykazano jednoznacznie u osób będących w eutyreozie brak wpływu spożycia soi na funkcję tarczycy, jedyne dostępne badanie kliniczne przeprowadzone metodą podwójnie ślepej próby w układzie naprzemiennym (double blind cross over study) w grupie 60 pacjentów dotyczące wpływu fitoestrogenów sojowych na przejście subklinicznej do klinicznie jawnej niedoczynności tarczycy wykazało 3-krotne zwiększenie ryzyka progresji choroby w przypadku ekspozycji na dużą dawkę izoflawonów w porównaniu z małą dawką, na podstawie 6 przypadków wystąpienia choroby.
redakcja mp.pl wyjaśnia
Co to jest eutyreoza?
Eutyreoza to prawidłowa czynność tarczycy stwierdzona w badaniu podmiotowym i przedmiotowym, potwierdzona prawidłowymi wynikami badań hormonalnych.
Piśmiennictwo
Felker P., Bunch R., Leung A.M.: Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr. Rev., 2016; 74 (4): 248–258Messina M.: Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients, 2016;; 8 (12) pii: E754
Mazokopakis E.E., Giannakopoulos T.G., Starakis I.K.: Interaction between levothyroxine and calcium carbonate. Can. Fam. Physician, 2008; 54 (1): 39
Sathyapalan T., Manuchehri A.M., Thatcher N.J. i wsp.: The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: A randomized, dou-ble blind, crossover study. J. Clin. Endocrinol. Metab., 2011; 96: 1442–1449