×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?

mgr Jakub Sobiecki
epidemiolog żywienia, dietetyk, Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Czy osoby z chorobą Hashimoto powinny unikać niektórych produktów roślinnych, takich jak np. soja, brokuły, kalafior, kapusta?


Fot. pixabay.com

Pomimo iż wymienione produkty zawierają goitrogeny, z wyjątkiem niejednoznacznych wyników badań dotyczących soi dostępne dane sugerują, że w przypadku adekwatnego spożycia jodu ich obecność w diecie nie ma znaczenia klinicznego dla syntezy hormonów tarczycy.

Zobacz: Związki goitrogenne a choroba Hashimoto

Spożywanie soi przez pacjentów leczonych z powodu niedoczynności tarczycy może zmniejszać efekt terapii poprzez hamowanie absorpcji lewotyroksyny z przewodu pokarmowego. „Bezpieczny” odstęp czasowy między przyjmowaniem leku a posiłkiem zawierającym soję nie był badany; zasadne wydaje się kilka godzin przerwy. Jako pewien punkt odniesienia można traktować co najmniej 4-godzinną przerwę, zalecaną w przypadku stosowania węglanu wapnia podczas leczenia lewotyroksyną.

Czytaj więcej na temat właściwości soi

Mimo że wykazano jednoznacznie u osób będących w eutyreozie brak wpływu spożycia soi na funkcję tarczycy, jedyne dostępne badanie kliniczne przeprowadzone metodą podwójnie ślepej próby w układzie naprzemiennym (double blind cross over study) w grupie 60 pacjentów dotyczące wpływu fitoestrogenów sojowych na przejście subklinicznej do klinicznie jawnej niedoczynności tarczycy wykazało 3-krotne zwiększenie ryzyka progresji choroby w przypadku ekspozycji na dużą dawkę izoflawonów w porównaniu z małą dawką, na podstawie 6 przypadków wystąpienia choroby.

redakcja mp.pl wyjaśnia

Co to jest eutyreoza?
Eutyreoza to prawidłowa czynność tarczycy stwierdzona w badaniu podmiotowym i przedmiotowym, potwierdzona prawidłowymi wynikami badań hormonalnych.

Piśmiennictwo

Felker P., Bunch R., Leung A.M.: Concentrations of thiocyanate and goitrin in human plasma, their precursor concentrations in brassica vegetables, and associated potential risk for hypothyroidism. Nutr. Rev., 2016; 74 (4): 248–258
Messina M.: Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature. Nutrients, 2016;; 8 (12) pii: E754
Mazokopakis E.E., Giannakopoulos T.G., Starakis I.K.: Interaction between levothyroxine and calcium carbonate. Can. Fam. Physician, 2008; 54 (1): 39
Sathyapalan T., Manuchehri A.M., Thatcher N.J. i wsp.: The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: A randomized, dou-ble blind, crossover study. J. Clin. Endocrinol. Metab., 2011; 96: 1442–1449
10.01.2024
Wybrane treści dla Ciebie
  • Choroba Hashimoto - co to, objawy, badania, leczenie
  • Produkty bogate w potas, tabela, lista potraw bogatych w potas
  • Hashimoto a celiakia - jakie badania wykonać, aby wykluczyć nietolerancję glutenu?
  • Guzki tarczycy
  • Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta