×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy są produkty, których nie powinnam spożywać w trakcie leczenia antybiotykiem?

Odpowiedział

Dr Jarosław Woroń
Specjalista farmakologii klinicznej
Zakład Farmakologii Klinicznej Katedra Farmakologii UJ CM Kraków

Niestety pytanie zostało zadane zbyt ogólnie. Podczas stosowania różnych grup antybiotyków może dochodzić do niekorzystnych interakcji pomiędzy lekiem a spożywanymi pokarmami - i tak, podczas stosowania tetracyklin należy unikać spożywania pokarmów bogatych w żelazo, wapń i magnez, w przypadku stosowania niektórych makrolidów należy unikać spożywania cytrusów i soków – grejpfrutowego, pomarańczowego i żurawinowego.

W celu uzyskania precyzyjnej odpowiedzi proszę o podanie nazwy antybiotyków, które są stosowane.

14.03.2012
Inne pytania
  • Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Produkty zalecane osobom z dną moczanową
  • Przykładowy jadłospis dla pacjentów chorych na dnę moczanową
  • Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta