Pytanie
Co jeść po porodzie? Niedługo zostanę mamą. W ciąży jem wszystko (ryby i mięso – pieczone, smażone, grillowane oraz surowe i przetworzone warzywa i owoce). Czuję się dobrze, nic mi nie szkodzi. Czy po urodzeniu dziecka będę mogła jeść wszystko, czy też będę musiała z jakiejś grupy produktów zrezygnować?
Odpowiedziała
dr med. Andrea Horvath
pediatra gastrolog
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Szanowna Pani,
dieta kobiety ciężarnej nie różni się zasadniczo od racjonalnego żywienia każdego z nas. Zarówno w ciąży, jak i w okresie laktacji – o ile nie ma innych specjalistycznych wskazań (np. z uwagi na chorobę matki wymagającą leczenia dietetycznego) – kobietom zalecana jest normalna dieta, dobrze zbilansowana pod względem ilościowym i jakościowym. Innymi słowy można jeść wszystko, tylko z umiarem! Należy jednak mieć na względzie przestrzeganie kilku podstawowych zasadach:
- zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej jest większe, a więc kaloryczność diety w tym okresie też musi się zwiększyć, o około:
- 100 kcal dziennie w I trymestrze;
- 300 kcal dziennie w II i III trymestrze; - posiłki powinny być urozmaicone, tak aby pokrywały zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zaleca się w tym okresie spożywanie warzyw (w tym warzyw strączkowych), owoców, mięsa zwierząt, drobiu i ryb (te ostatnie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży);
- należy wybierać produkty bogate w błonnik (np. pełnoziarniste pieczywo);
- w tym okresie wzrasta zapotrzebowanie na wapń (1000–1300 mg/dzień), którego dobrym źródłem jest mleko i jego przetwory;
- trzeba też pamiętać o suplementacji witaminą D (min. 400 j./dzień);
- w tym czasie zwiększa się 2-krotnie zapotrzebowanie na żelazo; aby poprawić jego przyswajanie, można spożywać owoce i warzywa bogate w witaminę C (np. truskawki, maliny, brokuły, pomidory);
- kwas foliowy to kolejna witamina (B9) niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu; jego suplementację zaleca się kobiecie jeszcze na 3 miesiące przed planowaną ciążą – dobrym źródłem kwasu foliowego są warzywa zielone i wszelkiego typu fasole;
- należy unikać alkoholu i ograniczyć spożycie kofeiny do około 300 mg dzienie.
Jeśli nowonarodzone dziecko jest zdrowe, można bez obaw kontynuować swoje przyzwyczajenia żywieniowe w okresie karmienia piersią. Do leczenia – z ograniczaniem niektórych pokarmów – wkraczamy dopiero wtedy, gdy u dziecka rozpoznajemy typowe objawy nietolerancji tych pokarmów. Wtedy jednak należy skonsultować się z lekarzem, który ustali, czy na pewno objawy są związane ze sposobem karmienia dziecka i czy wymagają wdrożenia przez matkę diety eliminacyjnej. Warto bowiem pamiętać, że każda dieta wybiórczo ograniczająca niektóre pokarmy niesie ze sobą ryzyko niedoborów zarówno kalorycznych, jak i zaburzeń w składzie mikro- i makroelementów, dlatego najlepiej, aby była prowadzona pod okiem dietetyka.
Podsumowując, chwilowo nie ma wskazań do stosowania diety eliminacyjnej – można jeść wszystko, a nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć NA ZDROWIE!