×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta przy zespole jelita drażliwego

Pytanie nadesłane do redakcji

Dieta przy zespole jelita drażliwego. Mam podejrzenie zespołu jelita drażliwego. Czy w tym wypadku mogę stosować odpowiednią dietę, aby złagodzić objawy tej dolegliwości, czy raczej nie ma takich sposobów? Czytałam, że leczenie jest mało skuteczne albo zupełnie niemożliwe.

Odpowiedziała

lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie

Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome - IBS ) jest zaburzeniem czynnościowym przewodu pokarmowego. Przyczyna choroby polega na nieprawidłowym funkcjonowaniu motoryki przewodu pokarmowego, a nie na zmianach organicznych czy biochemicznych, opisywana jest także nadwrażliwość zakończeń nerwowych znajdujących się w obrębie przewodu pokarmowego.

Zespół jelita drażliwego dotyka około 20% populacji, głównie osoby w 4.-5. dekadzie życia, częściej kobiety.

Zespół jelita drażliwego rozpoznaje się na podstawie typowego wywiadu (kryteriów rozpoznania) i wykluczeniu chorób o podłożu organicznym. Objawy obejmują zaburzenia wypróżnień (biegunki i/lub zaparcia), bóle brzucha, zmniejszenie dolegliwości po oddaniu stolca.

Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego mają charakter przewlekły, objawy mogą nawracać. Zespół jelita drażliwego możemy podzielić, w zależności od dominującego objawu, na postać:

  • biegunkową
  • zaparciową
  • mieszaną.

Leczenie zespołu jelita drażliwego obejmuje postępowanie farmakologiczne (leki rozkurczowe, leki wpływające na perystaltykę czy leki przeciw wzdęciom, w niektórych przypadkach leki przeciwdepresyjne) oraz niefarmakologiczne (odpowiednia dieta).

Dieta w zespole jelita drażliwego zależy od postaci, wspólne cechy to regularność posiłków, małe porcje, unikanie pośpiechu podczas jedzenia. Wskazane jest wykluczenie potraw ciężkostrawnych, pikantnych, smażonych, tłustych mięs i wędlin, tłustego nabiału, mocnej kawy i herbaty, alkoholi, produktów czekoladowych, słodyczy z masami.

W okresie zaparć należy unikać ryżu, bananów, białego pieczywa. W diecie powinny znajdować się produkty wysokobłonnikowe, jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, muesli, warzywa, owoce oraz słaba kawa, herbata.

W przypadku biegunek należy ograniczyć produkty bogate w błonnik na rzecz jasnego pieczywa, bananów, gotowanych owoców.

Często do optymalnej diety dochodzi się metodą prób i błędów, pomocne może być także poradnictwo dietetyczne.

Piśmiennictwo:

Konturek S. (red.): Gastroenterologia i hepatologia kliniczna. PZWL, Warszawa 2006
Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne, t. I. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007
Materiały edukacyjne dla pacjentów

29.06.2012
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta