×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta w żylakach przewodu pokarmowego

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam żylaki przewodu pokarmowego. Co mogę jeść, a czego nie mogę jeść? Co mogę pić, a czego nie mogę pić? Na co mam uważać przede wszystkim?
Pozdrawiam, Marcin (25 lat)

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
Kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Dieta w żylakach przewodu pokarmowego powinna być lekkostrawna z ograniczoną ilością błonnika.

Posiłki należy spożywać regularnie, w niedużych ilościach, bez pośpiechu, powinny mieć temperaturę pokojową, gorące lub bardzo zimne mogłyby podrażniać błonę śluzową.

Zalecane są produkty z dużą zawartością żelaza z uwagi na zwiększone ryzyko wystąpienia jego niedoborów (chuda wołowina, kasza jaglana, zmiksowana natka pietruszki).

W pierwszej fazie choroby potrawy powinny być gotowane i duszone, następnie można stosować pieczenie w pergaminie, w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym. W tabeli zamieszczono listę produktów i potraw zalecanych i przeciwwskazanych.

Tabela. Lista produktów i potraw zalecanych i przeciwwskazanych w żylakach przewodu pokarmowego
Nazwa produktu Zalecane Zabronione
napoje/soki słaba herbata w postaci bawarki, kawa zbożowa, soki rozcieńczone, kakao na wodzie lub mleku rozcieńczonym, wody mineralne niegazowane alkohol, mocna herbata, kawa, napoje gazowane
pieczywo pieczywo z białej mąki niekoniecznie czerstwe, sucharki pieczywo świeże razowe, żytnie razowe
kasze/makarony makarony drobne, łazanki, drobne kluski z mąki pszennej
kasze: jęczmienna mazurska i perłowa, krakowska, kasza jaglana, manna, ryż biały rozgotowany, płatki błyskawiczne owsiane, ryżowe
makarony grube, kasze grube, np. gryczana
jaja jaja na miękko, jajecznica na parze, omlet na parze, pasta z jaj jajo na twardo, smażone
nabiał chude mleko, chudy twaróg mleko pełnotłuste, śmietana
mięso/wędliny mięso gotowane, budynie, pulpety, zrazy duszone, pieczone, gotowana chuda szynka i polędwica, produkty mięsne: cielęcina, kurczak, młoda miękka wołowina wędzone wędliny z dodatkiem soli peklowych oraz dużej ilości przypraw, mięso tłuste: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, dziczyzna, smalec, słonina, boczek
ryby ryby chude: szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, ryby gotowane z wody lub w galarecie ryby tłuste: węgorz, łosoś, śledź, konserwy rybne
warzywa warzywa gotowane i przetarte, np. marchew, dynia, buraki; w niedużych ilościach marchew tarta, włoszczyzna w ilościach na wywar, ponadto rozdrobniony szpinak, drobno porwane liście sałaty i cykorii (bez łodygi), zmiksowana lub bardzo drobno pokrojona natka i koper zielony warzywa z dużą zawartością błonnika, np. kapusta, ogórki, kalafior, groszek, fasolka szparagowa, kalarepa, pietruszka, seler, rzodkiew, cebula, czosnek, por, szczypior
owoce owoce dojrzałe, niekwaśne, w postaci przecierów : owoce jagodowe, z dzikiej róży, winogrona, w ograniczonych ilościach gotowane lub pieczone jabłka, brzoskwinie morele (bez skórki) surowe niedojrzałe owoce, szczególnie owoce pestkowe oraz z dużą zawartością błonnika: gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, rabarbar
wyroby cukiernicze ciastka: biszkopty, herbatniki, ciasto drożdżowe, galaretki owocowe, kisiele, budynie ciastka, kremy, wyroby cukiernicze, czekolada
inne zmielone nasiona lnu dania typu fast ford, chipsy, solone paluszki, orzechy, krakersy, przetwory z dodatkiem octu, konserwy, sosy tłuste, zawiesiste, zbyt pikantne, zasmażane
potrawy i dania pokarmy o konsystencji gładkiej, np. ziemniaki puree, zupy – kremy, koktajle i musy z dozwolonych owoców lub po obróbce termicznej, zupy: krupniki, warzywne przecierane, owocowe, mleczne na mleku rozcieńczonym, dodatki do zup: drobne kasze, grzanki, bułki, potrawy półmięsne, pulpety z mięsa i ryb, risotto, zapiekanki z mięsa, kasz lub drobnego makaronu, pierogi leniwe, kluski biszkoptowe, galaretki z mięsa kurzego lub nóżek cielęcych drobno pokrojonych lub mielonych zupy tłuste zawiesiste, zasmażane, nieprzetarte, pierogi z mięsem, naleśniki z mięsem, knedle z mięsem, krokiety z mięsem, kotlety z kasz, kasze grube nieprzecierane, wywary z mięsa i warzyw, rosoły, potrawy tłuste i smażone
tłuszcze świeże masło – po przyrządzeniu potrawy masło solone, śmietana kwaśna, olej rzepakowy, margaryna
przyprawy zioła naturalne, np. bazylia, majeranek, zioła prowansalskie sosy na bazie octu, ocet, ostre przyprawy: pieprz, chrzan, musztarda, cebula, marynaty korzenne
rośliny strączkowe   wszystkie

12.09.2012
Inne pytania
  • Przykładowy jadłospis dla osób po ostrym zapaleniu trzustki
  • Co mogę jeść po usunięciu woreczka żółciowego?
  • Właściwości gorzkiej czekolady
  • Tłuszcze zwierzęce i roślinne w diecie
  • Brak apetytu u nastolatka
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta