Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta w profilaktyce i leczeniu miażdżycy

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam pytanie – moja babcia ma miażdżycę, miała zawał. Czy z taką chorobą można funkcjonować normalnie i czy są jakieś określone diety? Sposób odżywiania? Dziękuję.

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

W profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz zawału serca stosuje się dietę z ograniczeniem tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterolu oraz cukrów prostych.

Najlepszym sposobem zapobiegania rozwojowi miażdżycy jest odżywianie się według zaleceń proponowanych w “piramidzie zdrowego żywienia”, stosując zasady zdrowego żywienia. Wartość energetyczna spożywanych pokarmów powinna pokrywać indywidualne potrzeby organizmu, pozwalając utrzymać należną masę ciała.

Ograniczenie cholesterolu i tłuszczów nasyconych odbywa się na rzecz spożywania kwasów wielonienasyconych z rodziny omega 3. Zaleca się więc spożywanie tłustych ryb morskich (łosoś, makrela, śledź, sardynka) oraz olejów roślinnych (olej lniany, rzepakowy), które można wykorzystać także do obróbki termicznej. Natomiast oleje, takie jak: słonecznikowy, sojowy, winogronowy, olej z wiesiołka, z dzikiej róży będące źródłem kwasów z grupy omega 6 można wykorzystać także do spożycia na surowo, w sałatkach i surówkach. Dobrym źródłem kwasów nienasyconych są: siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy włoskie.

Znaczną rolę w zmniejszaniu stężenia cholesterolu, triglicerydów i cukru we krwi odgrywa błonnik pokarmowy, a zwłaszcza jego frakcja rozpuszczalna (pektyny, gumy, śluzy), który zawarty jest głownie w owocach, warzywach i zbożach, głównie w owsie (płatki owsiane).

Czynnik miażdżycowy stanowią cukry proste, których gwałtowny rozkład powoduje uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych , dlatego też w diecie przeciwmiażdżycowej zaleca się ich ograniczenie.

Hamujący wpływ na rozwój miażdżycy mają także związki antyoksydacyjne : witamina E, witamina C oraz beta-karoten. Zaleca się więc zwiększenie spożycia warzyw zielonolistnych oraz koloru czerwonego, żółtego i pomarańczowego, np. marchwi, dyni, papryki, jeśli jest dobrze tolerowana w starszym wieku, owoców, orzechów i kiełków pszenicy.

Najbardziej polecaną dietą w leczeniu dietetycznym pacjentów ze zwiększonym ryzykiem incydentów wieńcowych jest dieta śródziemnomorska, która charakteryzuje się spożyciem dużej ilości owoców, warzyw, produktów zbożowych z pełnego ziarna, nasion roślin strączkowych, oleju z oliwek oraz umiarkowanym spożyciem ryb, mleka, jogurtów i sera oraz małym spożyciem mięsa.

Dozwolone są przede wszystkim: pieczywo pełnoziarniste razowe lub graham, niskotłuszczowe mleko i produkty mleczne, chude sery twarogowe, białko jaj, chude mięso wieprzowe, wołowe, cielęce, chudy drób, chude ryby (sandacz, szczupak, lin dorsz, karmazyn), tłuste ryby morskie, oleje roślinne, oliwa, ziemniaki z wody lub gotowane na parze, warzywa, potrawy z warzyw – gotowane, duszone, surówki z dodatkiem surowego oleju, soku z cytryny i czosnku, dodatki w postaci ziemniaków, makaronów, kasz, wszystkie owoce z ograniczeniem ilościowym owoców bardzo słodkich. Z technik kulinarnych zaleca się gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii.

29.11.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta