×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta w chorobie Hashimoto

Pytanie nadesłane do redakcji

Przeczytałam właśnie odpowiedź na podobne pytanie, jednak sądzę, że należy je doprecyzować. Mianowicie chciałam zapytać o dietę w niedoczynności tarczycy i dodatkowo w chorobie Hashimoto. Jakich produktów unikać, a w jakie się zaopatrywać?

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

W chorobie Hashimoto należy unikać nadmiaru jodu, bowiem część ekspertów uważa, że nadmiar tego pierwiastka może się przyczynić do wywołania tej choroby. W związku z powyższym proponowałabym zrezygnować ze spożycia soli jodowanej i przypraw zawierających jod, jak również z suplementów zawierających w swym składzie ten pierwiastek.

Zadaniem diety w tym przypadku jest przeciwdziałanie niewydolności tarczycy. Z uwagi na spowolnioną przemianę materii i upośledzony metabolizm tłuszczów dieta powinna dostarczać dużych ilości błonnika pokarmowego, którego źródłem są warzywa i owoce. Produkty te są jednocześnie źródłem witamin antyoksydacyjnych i pierwiastków biorących udział w równowadze kwasowo-zasadowej. Jednocześnie należy pamiętać o potrzebie zwiększania aktywności fizycznej, co pozwoli na kontrolowanie masy ciała. Poniżej przedstawiam zawartość jodu w wybranych produktach w µg/100 g produktu.

Tabela.
ProduktIlość jodu
Sól jodowana2293
Owoce morza66
Warzywa32
Mięso26
Jaja9,5
Śledź świeży24
Mleko3,4
Mleko odtłuszczone w proszku36
Pieczywo2,5–14
Owoce4

21.12.2012

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.