Pytanie nadesłane do redakcji
Czy u osób ze złym wchłanianiem witaminy B12 z pożywienia istnieje możliwość uzupełnienia jej niedoboru doustnie za pomocą tabletek wielowitaminowych? Czy konieczne są wstrzykiwania domięśniowe? Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedziała
dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia
Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dobrym jej źródłem są podroby, ryby, sery dojrzewające i jaja. W organizmach zwierząt i człowieka witamina B12, należąca do grupy korynoidów wykazujących aktywność biologiczną cyjanokobalaminy, jest syntetyzowana przez bakterie. Jej wchłanianie przebiega w dystalnej części jelita krętego z udziałem tzw. czynnika wewnętrznego IF (intrinsic factor), wytwarzanego przez komórki okładzinowe śluzówki górnej części żołądka.
Zaburzenia występujące w tych narządach – np. w chorobach jelita krętego czy w nieżycie zanikowym błony śluzowej żołądka – mogą powodować złe wchłanianie witaminy B12 i wtedy konieczne jest jej przyjmowanie domięśniowe. Złe wchłanianie może być też spowodowane niedoborami żelaza i witaminy B6 w diecie. Natomiast przyjmowanie preparatów wielowitaminowych może się wiązać z ryzykiem przedawkowania innych związków, co z kolei powoduje niekiedy negatywne konsekwencje zdrowotne.
Poniżej przedstawiam źródła pokarmowe żelaza, witamin B6 i B12 (mg/100 g produktu).
Tabela. Źródła pokarmowe żelaza, witamin B6 i B12 | |||
---|---|---|---|
Produkty 100g |
Żelazo (mg) |
Witamina B12 (mg) |
Witamina B6 (mg) |
Kurczak, tuszka | 1,2 | 0,3 | 0,51 |
Jaja | 2,2 | 1,6 | 0,1 |
Mleko | 0,1 | 0,4 | 0,05 |
Szpinak | 2,8 | 0 | 0,28 |
Czosnek | 1,7 | 0 | 0,1 |
Banany | 0,4 | 0 | 0,36 |
Łosoś | 1,0 | 5 | 0,95 |
Kasza jaglana | 4,8 | 0 | 0,75 |
Polędwica wołowa | 3,1 | 1,4 | 0,25 |
Wątroba wieprzowa | 18,7 | 25 | 0,65 |
Otręby pszenne | 14,9 | 0 | 1,33 |
Natka pietruszki | 5,0 | 0 | 0,16 |
Orzechy pistacjowe | 6,7 | 0 | 0 |