Pytanie nadesłane do redakcji
Witam! Cierpię na migotanie przedsionków, w związku z czym przyjmuję Acenocumarol na obniżenie krzepliwości krwi. Czy kwaszona kapusta (surówki, bigos) zawiera czynną witaminę K podnoszącą krzepliwość? I w jakim stopniu ma to wpływ na INR? Dziękuję, Jacek S.
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Witamina K zawarta w produktach, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych, ma wpływ na krzepliwość krwi.
Kapusta kwaszona należy do produktów o dużej zawartości witaminy K. W 100 g zawiera 13,1 Μg, tj. 20% dziennego zapotrzebowania. Dla porównania kapusta czerwona zawiera 38 Μg w 100 g, pekińska 45 Μg/100 g, kapusta zwykła 76 Μg/100 g. Przy czym należy zwrócić uwagę, iż porcja kapusty kwaszonej jest 2-3-krotnie cięższa od kapusty w postaci surowej.
Zawartość witaminy K w diecie ma wpływ na INR. Zwiększenie zawartości witaminy K w diecie przyczynia się do zmniejszenia INR. Dlatego spożywanie produktów bogatych w tę witaminę przyczynia się do zmniejszenia tego wskaźnika.
Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych z grupy antagonistów witaminy K należy pamiętać, by produkty bogate w witaminę K spożywać w stałych ilościach. Zaleca się unikanie dużych wahań ilości spożytej witaminy wraz z dietą, co mogłoby zakłócić dawki leku przeciwzakrzepowego.
Piśmiennictwo:
Linus Pauling Institute, Oregon State University, "Vitamin K."Recommended Screening Tests: Warfarin.
USDA, "USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24,Vitamin K Content.