×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Przedawkowanie witaminy A

Pytanie nadesłane do redakcji

Przez okres około trzech miesięcy spożywałem niemal codziennie po ok. 100–200 g wieprzowej wątroby. Zaobserwowałem u siebie wypadanie włosów. Prawdopodobnie spowodowane nadmiarem witaminy A. Choć innych objawów hiperwitaminozy nie stwierdzam. Wątroby już nie jadam. Jakie badania powinienem przeprowadzić, aby mieć pewność, że to jest przyczyną?

Odpowiedział

dr med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

W literaturze opisywano przypadki przedawkowania witaminy A po spożyciu wątroby, zatem Pana obawy są uzasadnione.

Najbardziej sensowne jest oznaczenie w surowicy stężenia witaminy A. Poziom znacznie przekraczający normę dowodzi przedawkowania.


29.01.2013
Inne pytania
  • Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
  • Ćwiczenia na płaski brzuch
  • Zasady żywienia pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
  • Oczyszczanie jelit
  • Właściwości gorzkiej czekolady
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta