Pytanie nadesłane do redakcji
Przez okres około trzech miesięcy spożywałem niemal codziennie po ok. 100–200 g wieprzowej wątroby. Zaobserwowałem u siebie wypadanie włosów. Prawdopodobnie spowodowane nadmiarem witaminy A. Choć innych objawów hiperwitaminozy nie stwierdzam. Wątroby już nie jadam. Jakie badania powinienem przeprowadzić, aby mieć pewność, że to jest przyczyną?
Odpowiedział
dr med. Ernest Kuchar
Klinika Pediatrii i Chorób Zakaźnych
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
W literaturze opisywano przypadki przedawkowania witaminy A po spożyciu wątroby, zatem Pana obawy są uzasadnione.
Najbardziej sensowne jest oznaczenie w surowicy stężenia witaminy A. Poziom znacznie przekraczający normę dowodzi przedawkowania.
Piśmiennictwo:
Evaluation of vitamin A toxicity.The vitamin A content and toxicity of bear and seal liver
Wikipedia: Hypervitaminosis A