Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady żywienia u pacjentów po przebytym ostrym zapaleniu trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Dlaczego w szpitalu po OZT podają ogórki kiszone i zupę z tych ogórków? Czy można je spożywać?

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna się charakteryzować lekkostrawnością i ograniczoną ilością tłuszczu, przede wszystkim tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Pozostałe cechy diety to:

  1. Jedz 4-5 posiłków małych objętościowo w równych odstępach
  2. Nie podjadaj między posiłkami
  3. Ostatni posiłek jedz 2-3 godziny przed snem
  4. Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu (mleko i produkty mleczne do 2%, chude mięso)
  5. Zrezygnuj z produktów tłustych: mleka 3,2%, serów żółtych, topionych i pleśniowych, deserów mlecznych, tłustych mięs i jego przetworów
  6. Zrezygnuj ze smażenia i obróbki z dodatkiem tłuszczu - zastąp gotowaniem, gotowaniem na parze, pieczeniem w folii
  7. Zrezygnuj z cukru i słodyczy
  8. Pij minimum 2 l wody dziennie

Tabela.
Grupa produktów Wskazane Przeciwwskazane
Produkty zbożowe Chleb pszenny - jasny i czerstwy, bułki jasne ew. grahamki, biszkopty na białkach, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, pieczywo chrupkie pszenne, sucharki, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach Pieczywo razowe, żytnie, grube kasze (gryczana), produkty pełnoziarniste
Mleko i nabiał Do 2% tłuszczu Sery żółte, topione, pleśniowe. Przekwaszone przetwory mleczne
Mięso i ryby Chuda cielęcina, młoda wołowina, indyk, kurczak, królik, chuda wieprzowina (schab środkowy)
Chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj.
Potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, na parze
Tłuste mięsa (baranina, wieprzowina, gęś, kaczka), tłuste ryby (węgorz, halibut), wędzone ryby i przetwory mięsne, peklowane mięso
Tłuszcze W ograniczonej ilości: masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek Smalec, śmietana
Warzywa Młode i soczyste: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, rozdrobniony, kapusta pekińska, koperek, natka.
Ziemniaki gotowane, pieczone.
Potrawy gotowane, rozdrobnione lub przetarte. Warzywa z wody, drobno starte.
Cebula, kapusta, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, strączkowe
Owoce Owoce dojrzałe i soczyste: jagodowe (truskawki, porzeczki, maliny) i winogrona bez pestek, cytrusowe - sam miąższ, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane Gruszki, śliwki, czereśnie
Słodycze - Czekolada i słodycze zawierające tłuszcz i kakao, torty, ciasta z kremem, tłuste ciasta
Inne - Orzechy, ALKOHOL

  • Ilość tłuszczu zwiększamy powoli
  • Zaleca się powolne rozszerzanie diety (w przypadku warzyw, owoców, pieczywa, orzechów, mięsa, jaj)

W przypadku ogórka kiszonego, dozwolony jest formie zupy oraz utartej, natomiast niekoniecznie wskazany jest w postaci surowej. Należy równie się kierować indywidualną tolerancją pojedynczych produktów i w wypadku ogórka kwaszonego, przy złym samopoczuciu po jego spożyciu bezwzględnie go odstawić.

Piśmiennictwo:

Jarosz M. (red.): Praktyczny poradnik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
Jarosz M., Dzieniszewski J.: Choroby trzustki. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.

29.05.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?