Pytanie nadesłane do redakcji
Dlaczego w szpitalu po OZT podają ogórki kiszone i zupę z tych ogórków? Czy można je spożywać?
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Dieta po ostrym zapaleniu trzustki powinna się charakteryzować lekkostrawnością i ograniczoną ilością tłuszczu, przede wszystkim tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
Pozostałe cechy diety to:
- Jedz 4-5 posiłków małych objętościowo w równych odstępach
- Nie podjadaj między posiłkami
- Ostatni posiłek jedz 2-3 godziny przed snem
- Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu (mleko i produkty mleczne do 2%, chude mięso)
- Zrezygnuj z produktów tłustych: mleka 3,2%, serów żółtych, topionych i pleśniowych, deserów mlecznych, tłustych mięs i jego przetworów
- Zrezygnuj ze smażenia i obróbki z dodatkiem tłuszczu - zastąp gotowaniem, gotowaniem na parze, pieczeniem w folii
- Zrezygnuj z cukru i słodyczy
- Pij minimum 2 l wody dziennie
Tabela. | ||
---|---|---|
Grupa produktów | Wskazane | Przeciwwskazane |
Produkty zbożowe | Chleb pszenny - jasny i czerstwy, bułki jasne ew. grahamki, biszkopty na białkach, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, pieczywo chrupkie pszenne, sucharki, grzanki, kasza manna, jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, ryż biały, ziemniaki, lane ciasto na białkach, makaron nitki, kluski biszkoptowe na białkach | Pieczywo razowe, żytnie, grube kasze (gryczana), produkty pełnoziarniste |
Mleko i nabiał | Do 2% tłuszczu | Sery żółte, topione, pleśniowe. Przekwaszone przetwory mleczne |
Mięso i ryby | Chuda cielęcina, młoda wołowina, indyk, kurczak, królik, chuda wieprzowina (schab środkowy) Chude ryby: dorsz, młody karp, pstrąg strumieniowy, sola, morszczuk, karmazyn, sandacz, flądra, lin, okoń, szczupak, mintaj. Potrawy gotowane, pulpety, budynie, potrawki, duszone bez obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, na parze |
Tłuste mięsa (baranina, wieprzowina, gęś, kaczka), tłuste ryby (węgorz, halibut), wędzone ryby i przetwory mięsne, peklowane mięso |
Tłuszcze | W ograniczonej ilości: masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek | Smalec, śmietana |
Warzywa | Młode i soczyste: marchew, buraczki, dynia, kabaczki, cukinia, pietruszka, patisony, seler, pomidor bez skórki, szpinak, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, sałata zielona, ogórek kwaszony bez skórki, rozdrobniony, kapusta pekińska, koperek, natka. Ziemniaki gotowane, pieczone. Potrawy gotowane, rozdrobnione lub przetarte. Warzywa z wody, drobno starte. |
Cebula, kapusta, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, strączkowe |
Owoce | Owoce dojrzałe i soczyste: jagodowe (truskawki, porzeczki, maliny) i winogrona bez pestek, cytrusowe - sam miąższ, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane | Gruszki, śliwki, czereśnie |
Słodycze | - | Czekolada i słodycze zawierające tłuszcz i kakao, torty, ciasta z kremem, tłuste ciasta |
Inne | - | Orzechy, ALKOHOL |
- Ilość tłuszczu zwiększamy powoli
- Zaleca się powolne rozszerzanie diety (w przypadku warzyw, owoców, pieczywa, orzechów, mięsa, jaj)
W przypadku ogórka kiszonego, dozwolony jest formie zupy oraz utartej, natomiast niekoniecznie wskazany jest w postaci surowej. Należy równie się kierować indywidualną tolerancją pojedynczych produktów i w wypadku ogórka kwaszonego, przy złym samopoczuciu po jego spożyciu bezwzględnie go odstawić.
Piśmiennictwo:
Jarosz M. (red.): Praktyczny poradnik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.Jarosz M., Dzieniszewski J.: Choroby trzustki. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.