Pytanie nadesłane do redakcji
Zastanawia mnie, czy jeśli mam na obiad smażone, tłuste mięso i sałatę z rzodkiewką i pomidorem, to czy te warzywa muszę skropić olejem? Czy może witaminy wchłoną się pod wpływem tłuszczu z mięsa? Nie chcę przesadzać z tłuszczem.
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Nie polecałabym wykorzystywania tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia mięsa. Jest to tłuszcz zwierzęcy zawierający znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, działających miażdżycorodnie oraz szereg substancji szkodliwych powstałych pod wpływem wysokiej temperatury, wykazujących m.in. działanie rakotwórcze.
Jako dodatek do warzyw można wykorzystać oleje roślinne, będące źródłem kwasów omega-3 i 6 (korzystnie wpływających na zdrowie). Polecany będzie olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz inne oleje.
Polecałabym również w ramach zdrowego żywienia wybieranie chudych gatunków mięs (drób, indyk, chuda wołowina, cielęcina czy ryby) oraz innych technik kulinarnych, takich jak gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii, grillowanie. Tłuszcze, których można użyć podczas obróbki termicznej to oliwa extra vergine oraz olej rzepakowy.