Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta powodująca wzrost masy mięśniowej a choroba refluksowa przełyku

Pytanie nadesłane do redakcji

Jaki wpływ może mieć dieta powodująca wzrost masy mięśniowej na chorobę refluksową przełyku? Mam na myśli dietę wysokokaloryczną (ponad 3000 kcal) bogatą w białko i węglowodany złożone.

Odpowiedziała

mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny „MEDIS”

W refluksie żołądkowo-przełykowym zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Celem jej stosowania jest: dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego, neutralizowanie soku żołądkowego, niedrażnienie chemiczne, mechaniczne, termiczne błony śluzowej żołądka.

W celu wzrostu masy mięśniowej należy zwiększyć kaloryczność diety oraz zadbać o regularną aktywność fizyczną (trening powinien być odpowiednio dobrany pod kątem budowy masy mięśniowej). Ilość białka 1,5 grama na kilogram masy ciała jest wystarczająca do budowy masy mięśniowej, jednocześnie nie przekracza ilości zalecanej w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Przypominam, że nadmiar białka w diecie nie pomaga budować masy mięśniowej, a może przynieść negatywne skutki zdrowone, np. obciążenie nerek, wątroby, zwiększenie łamliwości kości.

W związku z tym zastosowanie diety wysokokalorycznej, łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego powinna wspomóc bezpieczną budowę masy mięśniowej. Zaznaczam, że reakcja organizmu na pewne produkty jest kwestią indywidualną. Bezpiecznie i rozsądnie będzie stosować tego typu dietę pod okiem specjalisty. Poniżej załączam listę produktów zalecanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Tabela. Potrawy zalecane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Napoje:mleko słodkie, zsiadłe, nieprzekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, soki, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegazowane
Pieczywo:.pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półsłodkie, cukierniczo-drożdżowe (przynajmniej 1 dziennie)
Dodatki do pieczywa:masło, chudy twaróg, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasty z drobiu
Zupy i sosy gorące:rosół jarski, mleczne krupniki z dozwolonych kasz, zupy jarzynowe, ziemniaczane, sosy łagodne ze słodką śmietaną, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe
Mięso, drób, ryby:chuda cielęcina, królik, drób: kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, karp, pstrąg, karmazyn
Potrawy półmięsne i bezmięsne:budynie z drobnych kasz, warzyw, makaronu, mięsa, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe, kluski francuskie
Tłuszcze:dodawane na surowo, masło, śmietanka, oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Warzywa:marchew, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, pomidory, podawane z wody lub przetarte, ziemniaki gotowane w postaci purée
Owoce:świeże, dojrzałe, bez skórek i pestek, nie kwaśne, w okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów, gotowane
Desery:kisiele, budynie, kompoty, galaretki owocowe, mleczne musy mało słodzone
Przyprawy:cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper
13.03.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?