Pytanie nadesłane do redakcji
Jaki wpływ może mieć dieta powodująca wzrost masy mięśniowej na chorobę refluksową przełyku? Mam na myśli dietę wysokokaloryczną (ponad 3000 kcal) bogatą w białko i węglowodany złożone.
Odpowiedziała
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny „MEDIS”
W refluksie żołądkowo-przełykowym zaleca się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Celem jej stosowania jest: dostarczenie pacjentowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ograniczenie produktów i potraw pobudzających wydzielanie kwasu solnego, neutralizowanie soku żołądkowego, niedrażnienie chemiczne, mechaniczne, termiczne błony śluzowej żołądka.
W celu wzrostu masy mięśniowej należy zwiększyć kaloryczność diety oraz zadbać o regularną aktywność fizyczną (trening powinien być odpowiednio dobrany pod kątem budowy masy mięśniowej). Ilość białka 1,5 grama na kilogram masy ciała jest wystarczająca do budowy masy mięśniowej, jednocześnie nie przekracza ilości zalecanej w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Przypominam, że nadmiar białka w diecie nie pomaga budować masy mięśniowej, a może przynieść negatywne skutki zdrowone, np. obciążenie nerek, wątroby, zwiększenie łamliwości kości.
W związku z tym zastosowanie diety wysokokalorycznej, łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego powinna wspomóc bezpieczną budowę masy mięśniowej. Zaznaczam, że reakcja organizmu na pewne produkty jest kwestią indywidualną. Bezpiecznie i rozsądnie będzie stosować tego typu dietę pod okiem specjalisty. Poniżej załączam listę produktów zalecanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Tabela. Potrawy zalecane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | |
---|---|
Napoje: | mleko słodkie, zsiadłe, nieprzekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, soki, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegazowane |
Pieczywo:. | pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półsłodkie, cukierniczo-drożdżowe (przynajmniej 1 dziennie) |
Dodatki do pieczywa: | masło, chudy twaróg, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasty z drobiu |
Zupy i sosy gorące: | rosół jarski, mleczne krupniki z dozwolonych kasz, zupy jarzynowe, ziemniaczane, sosy łagodne ze słodką śmietaną, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowe |
Mięso, drób, ryby: | chuda cielęcina, królik, drób: kurczak, indyk, chude ryby: dorsz, karp, pstrąg, karmazyn |
Potrawy półmięsne i bezmięsne: | budynie z drobnych kasz, warzyw, makaronu, mięsa, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe, kluski francuskie |
Tłuszcze: | dodawane na surowo, masło, śmietanka, oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy |
Warzywa: | marchew, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, pomidory, podawane z wody lub przetarte, ziemniaki gotowane w postaci purée |
Owoce: | świeże, dojrzałe, bez skórek i pestek, nie kwaśne, w okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów, gotowane |
Desery: | kisiele, budynie, kompoty, galaretki owocowe, mleczne musy mało słodzone |
Przyprawy: | cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper |