×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wizyta u dietetyka – jak się do niej przygotować?

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Zdecydowałeś się na wizytę u dietetyka? Poniżej znajdziesz kilka informacji, jak się do niej przygotować.


Fot. pixabay.com

Weź ze sobą dzienniczek żywieniowy

Przed pierwszą wizytą warto przygotować dzienniczek żywieniowy. Oczywiście bez takiego dzienniczka wizyta i tak się odbędzie, ale posiadanie go ułatwi ocenę sposobu odżywiania, a przygotowanie indywidualnych zaleceń dietetycznych zajmie mniej czasu.

Dobrze jest sporządzić spis produktów, które zjadłeś w ciągu 3 wybranych dni. Nie muszą to być kolejne dni, należy jednak uwzględnić – 2 dni z tygodnia i 1 dzień weekendowy – np. poniedziałek, czwartek i sobotę. Zapiski z dnia wolnego od pracy (sobota i niedziela) są szczególnie istotne, ponieważ sposób odżywiania w tych dniach może się znacząco różnić od normalnych dni tygodnia (np. inna liczba posiłków oraz ich objętość).

Dobrze prowadzony dzienniczek żywieniowy zawiera informacje:

  • o godzinie spożycia posiłku
  • o tym, co posiłek zawierał
  • oraz o wielkości spożytego posiłku.

Przykład: bułka grahamka – 1 mała sztuka, masło – 1 płaska łyżeczka, polędwica sopocka – 2 plasterki, pomidor – 1 średni (nie należy pisać bułka z polędwicą sopocką i pomidorem – taka informacja niewiele mówi o ilości zjedzonych produktów żywnościowych).

Jeśli spożywamy produkt w opakowaniu jednostkowym, np. jogurt, serek wiejski, i zjemy go w całości, należy spisać jego gramaturę z opakowania.

Podczas prowadzenia dzienniczka żywieniowego ważna jest szczerość: nie należy zapominać o przekąskach (słodycze, ciasta, ciasteczka), słodzeniu napojów oraz o ilości tłuszczu dodawanego do potraw (masło do kanapek, olej do smażenia itd.).

Jeśli dysponujesz aktualnymi badaniami, weź je ze sobą. Będą one wskazówką, jak zindywidualizować Twój sposób żywienia w zależności od chorób współistniejących w otyłości. Ponadto staną się one punktem wyjścia do obserwacji, jak zmieniają się pewne parametry wraz z redukcją masy ciała (np. często obserwowane zmniejszenie stężenia glukozy na czczo lub stężenia triglicerydów w surowicy krwi).

O co może spytać dietetyk?

Dodatkowe pytania – poza informacjami dotyczącymi sposobu żywienia – mogą dotyczyć:

  • aktywności fizycznej (rodzaj aktywności oraz czas, który na nią poświęcasz)
  • chorób, na które cierpisz, oraz leków, które zażywasz (jeśli stale przyjmujesz pewne leki, warto spisać ich nazwę oraz dawkowanie)
  • wcześniejszych prób odchudzania oraz ich efektów.

Kolejny istotny element wizyty stanowi przeprowadzenie pomiarów antropometrycznych

Na podstawie tych danych dietetyk oceni, ile kilogramów należy zrzucić oraz jaką dietę ubogoenergetyczną najkorzystniej zastosować.

Obecnie gabinety dietetyczne najczęściej dysponują specjalnymi analizatorami do pomiaru masy ciała z wykorzystaniem bioimpedancji elektrycznej. Pomiar taki jest całkowicie bezbolesny i nieinwazyjny. Poza masą ciała pozwalają one uzyskać dane dotyczące: ilości tkanki tłuszczowej, ilości beztłuszczowej masy ciała oraz zawartości wody w organizmie.

Bardziej zaawansowane analizatory dodatkowo podają m.in. wskaźnik tłuszczu wisceralnego, wiek metaboliczny czy masę mineralną kości.

Aby uzyskany wynik był wiarygodny, warto się do pomiaru przygotować:

  • pomiar przeprowadza się u osób z gołymi stopami – najlepiej więc ubrać na wizytę skarpetki, a nie rajstopy
  • pomiar najlepiej przeprowadzić na czczo lub nie wcześniej niż 4 godziny po posiłku
  • przed pomiarem należy unikać spożywania alkoholu, mocnej herbaty i kawy, które wpływają na zaburzenie równowagi płynów w organizmie
  • przeprowadzającego pomiar należy poinformować o ewentualnym przyjmowaniu leków diuretycznych oraz o cyklu menstruacyjnym.

Aparaty do pomiaru masy ciała metodą bioimpedancji wpływają na działanie innych urządzeń emitujących pole elektromagnetyczne, dlatego takie pomiary są przeciwwskazane u osób z wszczepionym kardiowerterem-defibrylatorem.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

18.05.2022
Zobacz także
  • Rola psychologa w leczeniu otyłości
  • Jak zbudować motywację do zmiany?
  • Jak zacząć, żeby odnieść sukces?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta