×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jak gubić kilogramy? 10 prostych wskazówek

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Wprawdzie w leczeniu otyłości należy dążyć do powolnej redukcji masy ciała, która w konsekwencji doprowadzi do poprawy stanu zdrowia i jakości życia, to warto zapoznać się z pewnymi wskazówkami, które mogą ułatwić proces leczenia otyłości.

Jeśli jesteś głodny…, to jedz

Głodzenie zwykle przynosi skutki odwrotne do zamierzonych i sprzyja późniejszemu przejadaniu się. Pamiętaj, że poza 3 głównymi posiłkami w ciągu dnia możesz zjeść praktycznie nieograniczoną ilość warzyw.

Delektuj się posiłkami

Odkryj uroki powolnego jedzenia. To jeden z najlepszych nawyków żywieniowych, sprzyjający zmniejszeniu masy ciała. Dzięki spożywaniu posiłków w powolnym tempie hormony sytości wydzielają się w odpowiednim czasie. Stwierdzono, że potrzeba aż 20 minut, aby do mózgu dotarła informacja, że człowiek jest syty.

Śpij więcej, waż mniej

Mała ilość snu prowadzi do zaburzeń wydzielania hormonów regulujących pobieranie pokarmu. Do głównych hormonów wpływających na ośrodek głodu i sytości zalicza się leptynę i grelinę (leptyna hamuje uczucie głodu, natomiast grelina je zwiększa). W przypadku niewystarczającej ilości snu stężenie leptyny we krwi ulega zmniejszeniu, zwiększa się natomiast ilość greliny, a w konsekwencji wzmaga apetyt.

Postaw na warzywa

Zamiast jednej porcji warzyw zjadaj dwie lub trzy. Warzywa zawierają stosunkowo niewiele kalorii, natomiast bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Znaczące ilości błonnika pokarmowego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Poza warzywami surowymi do codziennego jadłospisu warto dodać także warzywa gotowane i duszone.

Surowe warzywa skrop sokiem z cytryny lub niewielką ilością oliwy z oliwek czy sosu winegret. Unikaj tłustych sosów sałatkowych.

Zupa jest dobra na wszystko

Zupy warzywne są ubogokaloryczne, a jednak sycą. Unikaj gotowania zup na wywarach mięsnych i kostnych. Uważaj także na zupy kremowe, które mogą zawierać duże ilości tłuszczu. Jeśli jednak zupę przygotowujesz sam(-a) i wiesz, że jej kremowość to jedynie efekt zmiksowania, to zjedz ją z apetytem. Łatwo i szybko przygotujesz także zupę z warzyw mrożonych. Pod względem wartości odżywczej warzywa mrożone znajdują się na drugim miejscu po warzywach surowych.

Wybierz mniejsze zło

Jeśli decydujesz się na mało dietetyczny posiłek, staraj się przynajmniej wybrać jego trochę zdrowszą alternatywę. Na przykład zamów pizzę z warzywami, a nie z salami.

Postaw na wodę mineralną

Pij taką wodę, jaką lubisz: niegazowaną, gazowaną, lekko zmineralizowaną. Woda gazowana nie jest zalecana dla osób z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, ale osoby bez tych problemów mogą ją pić bezpiecznie. Warto jednak zrezygnować z wód smakowych i do naturalnej wody mineralnej dodawać plasterek cytryny, kawałki truskawek lub kiwi.

Strategie kontrolowania zjadanych ilości

Po pierwsze, nakładaj małe porcje, mniejsze niż sądzisz, że możesz zjeść. Warto też używać mniejszego talerza lub miski, ponieważ przygotowana do podania porcja wydaje się wtedy większa.

Po drugie, koncentruj się na jedzeniu. Jeśli podczas posiłku oglądasz telewizję, czytasz książkę czy pracujesz, masz rozproszoną uwagę i możesz zjeść więcej, niż mógłbyś się spodziewać.

Walcz z przekąskami

Najłatwiej przezwyciężyć pragnienie zjedzenia przekąski poprzez odwrócenie od niej uwagi. Może to być rozmowa, czytanie książki oraz różne formy aktywności fizycznej, np. spacer.

Posiłki poza domem

Porcje serwowane w restauracji są zwykle duże, dlatego staraj się jeść bez pośpiechu. Jeśli poczujesz się syty, poproś o spakowanie reszty posiłku na wynos. Nie zamawiaj przystawki lub podziel się nią ze współtowarzyszem. Pamiętaj o możliwości zamówienia mniejszej porcji, np. z menu dla dzieci. Do dania obiadowego nie zamawiaj ziemniaków, ryżu czy makaronu, ale dodatkowy zestaw warzyw.

Nie daj się także skusić wysokokalorycznym przekąskom podawanym przed głównym posiłkiem.


Fotografie: photopin.com, foodiesfeed.com

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

10.09.2021
Zobacz także
  • 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność
  • 8 błędów dietetycznych utrudniających redukcję masy ciała
  • 5 przepisów na "mleka" roślinne i 3 powody, dla których warto je przygotować
  • 22 sposoby na redukcję masy ciała
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta