Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak zastąpić bogatokaloryczne przekąski zdrowymi?

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia

Bogatokaloryczne przekąski często goszczą na naszych stołach. Dlatego gdy postanowimy się odchudzić, warto mieć pod ręką ich ubogokaloryczne zamienniki. Ciastka, czekoladę, paluszki należy zastąpić talerzem owoców, warzywami, pestkami dyni, nasionami słonecznika, orzechami (włoskimi, laskowymi), jogurtami i kefirami ubogotłuszczowymi. Żywność ta jest źródłem nie tylko energii, ale również cennych witamin i składników mineralnych.


Fot. pixabay.com

Przykłady ciekawie skomponowanych przekąsek ubogokalorycznych

Talerz owoców

Komponując tę przekąskę, możesz wybrać dowolne owoce. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, to warto jednak sięgać po owoce o mniejszej kaloryczności. Idealnym rozwiązaniem będzie grejpfrut, kiwi, ananas, jabłko, maliny i truskawki. Owoce te zawierają stosunkowo mało cukrów prostych. Owoce to znakomita przekąska, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Marchewka pokrojona w słupki

Doskonale zastąpi paluszki. Sprawdza się, gdy masz ochotę na podjadanie. Warzywo to zawiera 27 kcal/100 g, podczas gdy paluszki zawierają aż 385 kcal/100g. Marchewka jest źródłem minerałów poprawiających kondycję skóry (wapń, potas, żelazo i miedź) oraz witamin z grupy B przyspieszających regenerację skóry. Zawiera także prowitaminę A (ß-karoten). Barwnik ten poprawia koloryt skóry i przygotowuje ją do opalania. Ponadto marchewka jest źródłem błonnika, dzięki czemu skutecznie zabija głód.

Napój ze świeżych pomarańczy

Wystarczy zmiksować pomarańczę z dodatkiem imbiru, cynamonu i łyżeczki miodu, a następnie dolać wodę mineralną i orzeźwiający napój gotowy. Tak przyrządzony napój ze świeżych pomarańczy jest bogaty w witaminę C, składniki mineralne(potas, wapń, cynk, fosfor, magnez, żelazo) oraz błonnik. Zaspokoi głód i chęć spożycia czegoś słodkiego.

Koktajle owocowe

Jeśli mamy ochotę coś przekąsić, warto przyrządzić koktajl z owoców i jogurtu naturalnego o zawartości 2% tłuszczu lub mleka o zawartości 0,5% tłuszczu. Za sprawą tych pysznych koktajli owocowych oczyścimy organizm i dostarczymy mu cennych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz białka. Do koktajli można dodawać jabłka, owoce cytrusowe, borówki oraz truskawki. Płatki zbożowe i płatki owsiane. Gdy naprawdę nabierze nas ochota na coś słodkiego i nie będziemy mogli się temu oprzeć, sięgnijmy po batony z pełnego ziarna z miodem lub z gorzką czekoladą.

Galaretka z owocami

Jest przykładem ubogokalorycznego deseru. Porcja galaretki z truskawkami (200 g) ma 254 kcal. Taka sama ilość sernika zawiera aż 650 kcal.

1 gałka lodów z owocami i gorzka czekolada

Nie opuszcza cię chęć spożycia czegoś słodkiego? Pozwól sobie na gałkę lodów. Należy jednak pamiętać o dodatku dużej ilości owoców. Doskonałym rozwiązaniem będzie także spożycie kilku kostek gorzkiej czekolady. Zawiera ona mniej kalorii niż czekolada biała lub mleczna, przy czym jest bogatym źródłem magnezu, który z witaminą B6 zwalcza stres i chroni serce.

Ubogokaloryczne kanapki

Można je przyrządzić w bardzo prosty sposób. Przykładem takiej przekąski jest chrupiąca kanapka z serem i ogórkiem. Wystarczy nałożyć chudy ser twarogowy i zielony ogórek na chrupki chleb żytni.

Warzywa

Warzywa są ubogokaloryczne, skutecznie pomagają pozbyć się głodu i niewątpliwie ułatwiają odchudzanie. Trzeba jednak wiedzieć, jakie warzywa umieścić w swoim jadłospisie. Najlepszymi warzywami są: ogórek, sałata, szpinak, kalafior, brokuły, rzodkiewka, kapusta, szparagi. Zawierają dużo błonnika, który nie ma wysokiej wartości kalorycznej, ale skutecznie wypełnia żołądek.

Orzechy

Orzechy prosto z łupiny powinny stanowić składnik codziennej zdrowej diety. Są one jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, niacyny, tiaminy oraz selenu. Ponadto zawierają białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które znalazły zastosowanie w prewencji chorób układu naczyniowo-sercowego oraz zaburzeń na tle psychicznym (stres, lęki, depresja).Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanych orzechów. Ich duża kaloryczność jest jedyną wadą (100 g orzechów włoskich dostarcza 645 kcal).


Powyższe przykłady dowodzą, że istnieje wiele sposobów na zastąpienie niezdrowych bogatokalorycznych przekąsek zdrowymi o małej kaloryczności. Przy wyborze przekąsek należy się kierować małą zawartością tłuszczu i cukrów prostych, ale dużą zawartością błonnika pokarmowego, białka, witamin i składników mineralnych.

16.12.2011

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta