×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

22 sposoby na redukcję masy ciała

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Redukcja masy ciała jest procesem, który wymaga czasu i zaangażowania. Najskuteczniej chudniemy, gdy dieta nie jest dla nas pasmem wyrzeczeń, ale sposobem zatroszczenia się o siebie.


Fot. pixabay.com

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że zwracając uwagę na drobne szczegóły dotyczące żywienia możemy ograniczyć ilość kalorii przyjmowanych w ciągu dnia. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, jak to zrobić.

  1. Staraj się używać mniejszych talerzy i misek. W ten prosty sposób ograniczasz porcje posiłku, a co za tym idzie – ilość przyjmowanych kalorii.
  2. Jedz wolniej. Sygnał przekazywany z naszego żołądka do podwzgórza (gdzie znajduje się ośrodek sytości) dociera tam po 20–30 minutach. Kontrolując tempo spożywania posiłków, możesz być pewien, że zjesz tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm.
  3. Jeśli jedząc, czujesz się syty, nie kończ posiłku na siłę.
  4. Kiedy kupujesz produkty żywnościowe, nie jedz ich bezpośrednio z pudełek, kartonów czy woreczków. Dotyczy to zwłaszcza ciastek, paluszków, wafelków czy orzechów. Niestety, jeśli już zaczniemy jeść, mamy tendencję do zjadania wszystkiego aż pudełko będzie puste. Najlepiej przełóż kilka ciastek na talerz i pozostań przy tej ilości.
  5. Wybierz odpowiednią szklankę i kubek. Zauważ, że używając niskich, szerokich szklanek zwykle wypełniamy ją po sam brzeg. Korzystaj więc z wysokich, wąskich szklanek i nie napełniaj ich do końca (oczywiście zasada ta nie dotyczy wody).
  6. Pamiętaj, że wszystkie napoje, z wyjątkiem wody oraz kawy i herbaty bez cukru, dostarczają kalorii. Wszelkiego rodzaju napoje typu cola, soki owocowe, alkohol, o ile to możliwe, staraj się zastąpić wodą. Ponadto pamiętaj, że napoje nie dają tyle sytości, co produkty o stałej konsystencji.
  7. Staraj się pić kawę z mlekiem odtłuszczonym, a nie zagęszczanym. To ważne zwłaszcza, gdy pijesz więcej niż dwie kawy w ciągu dnia.
  8. Usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa, a z drobiu koniecznie usuwaj skórę.
  9. Nie kupuj tłustych wędlin, takich jak pasztet, parówki, pasztetowa, salami, kiełbasy wiejskie, baleron, boczek.
  10. Zamiast pełnotłustego mleka kupuj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
  11. Śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. Mizeria z jogurtem zamiast śmietany to tylko kwestia przyzwyczajenia.
  12. Jeśli koniecznie musisz użyć majonezu, wymieszaj go z jogurtem naturalnym.
  13. Zamiast pełnotłustych, wybieraj gatunki sera o obniżonej zawartości tłuszczu.
  14. Przygotowując sałatki, skrapiaj je octem winnym i oliwą, a nie tłustymi sosami sałatkowymi.
  15. Ciasta i desery ze śmietaną czy tłustymi masami zastąp świeżymi owocami.
  16. Unikaj smażenia, wybieraj takie metody obróbki termicznej, które nie wymagają używania nadmiernych ilości tłuszczu. Najlepsze jest gotowanie, przygotowanie na parze, pieczenie w folii (ryby) czy w specjalnych woreczkach, grillowanie, duszenie.
  17. Zgromadź w swojej kuchni garnki i przybory kuchenne, które ułatwiają przygotowanie posiłków bez nadmiaru tłuszczu, np. patelnia teflonowa, silikonowy pędzelek do nakładania tłuszczu lub olej w sprayu.
  18. Nie jedz przed telewizorem, gdyż nie kontrolujesz wtedy ilości zjedzonego posiłku. Twoją uwagę pochłania program telewizyjny i możesz nie zauważyć, że jesteś już syty.
  19. Nigdy nie rób zakupów, jeśli jesteś głodny.
  20. Pamiętaj, jeśli w Twojej lodówce znajdą się tylko zdrowe produkty, to z takich będą komponowane posiłki.
  21. Nigdy nie głoduj. Zwykle kończy się to pochłonięciem w sposób niekontrolowany ogromnych ilości jedzenia.
  22. Bądź aktywny fizycznie. Pamiętaj, że także drobne zmiany, np. wejście po schodach zamiast wjechanie windą czy przejście dwóch przystanków pieszo podczas powrotu z pracy sprawiają, że nasz bilans energetyczny może stać się ujemny.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

07.12.2022
Zobacz także
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta