Dodatni bilans energetyczny, tzn. nadmiar spożytego pokarmu w stosunku do wydatku energetycznego organizmu powoduje zwiększanie masy ciała. Nawet nieznaczne przekroczenia ilościowe, ale często się powtarzające, stanowią największe zagrożenie.
Fot. pixabay.com
Zapisywanie codziennie wszystkiego, co spożywamy, i liczenie kaloryczności najlepiej nam uświadamia, ile jemy i jakie popełniamy błędy.
Dlaczego nie mogę schudnąć?
Często przyczyną są następujące błędy żywieniowe, których należy unikać:
- zaniżanie w samoocenie ilości spożywanych pokarmów
- nieregularne spożywanie posiłków i jedzenie podczas największego nasilenia głodu
- niejedzenie śniadania i spożywanie głównego posiłku wieczorem
- dojadanie między posiłkami
- zbyt szybkie jedzenie
- nieświadome jedzenie w czasie oglądania telewizji lub czytania
- dokładanie na talerz w trakcie posiłku
- zjadanie resztek, np. po dzieciach
- uspokajanie się jedzeniem
- spożywanie zbyt małej ilości wody i jarzyn
- jedzenie potraw nadmiernie kalorycznych
- smażenie zamiast gotowania, duszenia lub pieczenia
- nadużywanie soli i przypraw.
Każdy może schudnąć, pod warunkiem konsekwentnego i długotrwałego zmniejszenia ilości jedzenia i zwiększenia aktywności fizycznej. Wykorzystanie zapasów tkanki tłuszczowej jest możliwe tylko wtedy, gdy liczba dostarczonych w pożywieniu kalorii nie przekracza wydatku energetycznego.