Składniki
Na ok. 30 niewielkich racuszków:
- 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej (ok. 130g)
- 1 szklanka razowej mąki orkiszowej (ok. 130g)
- 2 szklanki maślanki (ok. 480g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 1,5g)
- 1/2 łyżeczki sody około (ok. 1,5g)
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju (24g)
- 2 łyżki syropu klonowego (ok. 30g)
- mała garść czerwonych porzeczek (ok. 45g)
- mała garść jagód/borówek/innych owoców 50g/50g
Przygotowanie
Mąki mieszamy dokładnie ze sobą, sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy maślankę, olej i syrop, mieszamy dobrze łyżką albo trzepaczką aż do uzyskania gładkiego, ale bardzo gęstego ciasta. Smażymy racuszki na patelni lekko spryskanej olejem, łyżka ciasta = jeden racuszek.
Podajemy z syropem klonowym, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami, najlepiej owocami.
Wartość odżywcza 1 porcji (6 racuszków z porzeczkami i jagodami) | ||||
---|---|---|---|---|
wartość energetyczna | białko | tłuszcz | węglowodany | błonnik |
266 kcal | 10 g | 7 g | 43 g | 6 g |
Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »
Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie
- Wiosenna jajecznica
- Bułka ze szpinakiem i cielęciną
- Grahamka z serkiem wiejskim
- Musli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami
- Płatki owsiane z jabłkiem i bakaliami
- Omlet z szynką
- Szparagi pod pierzynką
- Kasza jaglana z orzechami i jabłkiem (przepis bezglutenowy)
- Muesli wg Sandry Cabot (przepis bezglutenowy)
- Pasta z serka tofu (przepis bezglutenowy)
- Pasta z czerwonej soczewicy (przepis bezglutenowy)
- Masło Greków (przepis bezglutenowy)
- Ricotta z rzodkiewką i szczypiorkiem