×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Omlet z szynką

dietetyczniesiostro.blogspot.com

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 3 plasterki chudej wędliny (np. szynka z indyka albo piersi kurczaka), ok. 60g
  • cebula
  • szczypiorek (4 łyżki)
  • zioła (suszone lub świeże)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Wędlinę zasmażamy na suchej patelni z posiekaną cebulką. Odkładamy. Jajka mieszamy z otrębami i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy masę jajeczno-otrębową. Jak brzegi zaczną tężeć, wrzucamy wędlinę z cebulą, zioła i szczypiorek. Przykrywamy i zapiekamy na malutkim ogniu.

Gdy pacek zacznie swobodnie przesuwać się po patelni, przewracamy go na drugą stronę - wędliną do dołu i znów czekamy aż zacznie przesuwać się po patelni. Zapiekanie z każdej strony to zaledwie kilka minut.

Omleta możemy podać z przygotowanym samodzielnie sosem pomidorowym lub jogurtowym a zamiast szynki wybrać warzywa, np. paprykę i cukinię.

Wartość odżywcza całego omleta
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
400 kcal 32 g 26 g 19 g 9 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »


Źródło przepisu

Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

14.06.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta