Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady zdrowego żywienia

  • Zasady zdrowego żywienia

    Zasady zdrowego żywienia

    Dbałość o właściwe odżywianie jest ważna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych.

  • Witaminy

    Witaminy

    Witaminy należą do składników odżywczych, bez których organizm człowieka nie może właściwie funkcjonować, a których, poza pewnymi wyjątkami, sam nie syntetyzuje. Witaminy wpływają na rozwój, stan zdrowia i wydolność organizmu. Muszą być dostarczone organizmowi z codzienną dietą.

  • Witamina A

    Witamina A

    Pod nazwą witamina A występuje wiele związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną tej witaminy. Należą do nich: retinol i jego pochodne oraz ß-karoten i niektóre inne karotenoidy.

  • Witamina D

    Witamina D

    Witaminą D określa się wszystkie związki wykazujące działanie przeciwkrzywicze. Do najważniejszych należą: cholekalcyferol – witamina D3 i ergokalcyferol – witamina D2.

  • Witamina E

    Witamina E

    Witamina E w organizmie pełni przede wszystkim rolę przeciwutleniacza. Przeciwdziała gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników. Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych.

  • Witamina K

    Witamina K

    Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze udział w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina ta ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również przeciwbólowe i przeciwzapalne.

  • Witamina C

    Witamina C

    Witamina C (kwas askorbinowy) – nazwa ta obejmuje sumę kwasów askorbinowego i dehydroaskorbinowego. Jest witaminą, której człowiek nie syntetyzuje, jak również nie ma zdolności jej magazynowania. Musi być zatem dostarczana z pożywieniem w odpowiednich ilościach.

  • Witamina B1 (tiamina)

    Witamina B1 (tiamina)

    Do głównych grup produktów dostarczających tiaminę w codziennej diecie zalicza się: mięso i jego przetwory, produkty zbożowe oraz warzywa.

  • Chlorella – superfood czy chwyt marketingowy?

    Chlorella – superfood czy chwyt marketingowy?

    Chlorella to słodkowodny, jednokomórkowy glon morski należący do gromady zielenic. Coraz powszechniej ten glon zaleca się jako żywność funkcjonalną lub nutraceutyk o nazwie „superfood”, czyli pokarm pochodzenia naturalnego, zawierający biologicznie aktywne substancje fitochemiczne, który nie tylko dostarcza podstawowych składników odżywczych, ale także może być korzystny dla zdrowia człowieka.

  • Czy warto suplementować dietę olejem z kryla antarktycznego?

    Czy warto suplementować dietę olejem z kryla antarktycznego?

    Olej z kryla antarktycznego jest produktem szczególnie bogatym w takie składniki odżywcze, jak: długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA i DHA – a także astaksantynę, tokoferole, witaminę A i flawonoidy, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

  • Suplementacja w dietach wegetariańskich i wegańskich - praktyczne wskazówki

    Suplementacja w dietach wegetariańskich i wegańskich - praktyczne wskazówki

    Wegetariański i wegański sposób żywienia wyklucza pewne grupy produktów, należy więc zapoznać się z informacjami na temat zasad prawidłowego bilansowania diet roślinnych i ich suplementacji. Właśnie suplementacji diety bez mięsa i ryb u osób dorosłych dotyczy ten artykuł.

  • Zalety regularnego spożycia nasion roślin strączkowych

    Zalety regularnego spożycia nasion roślin strączkowych

    W ostatnich latach obserwuje się wyraźnie większe zainteresowanie spożyciem nasion roślin strączkowych i ogólnie rzecz biorąc dietami roślinnymi, co niewątpliwie z jednej strony jest wynikiem rosnącej świadomości żywieniowej konsumentów, a z drugiej strony szerokiego dostępu do wiedzy na temat prawidłowego żywienia.

  • Wiśnie – krótka charakterystyka wartości odżywczych i walorów zdrowotnych

    Wiśnie – krótka charakterystyka wartości odżywczych i walorów zdrowotnych

    Biorąc pod uwagę wyniki dotychczas przeprowadzonych badań, uważa się, że regularne włączanie do diety wiśni może chronić przed rozwojem licznych chorób przewlekłych, m.in.: chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, cukrzycy, nowotworów oraz zapalenia stawów.

  • Wapń w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Wapń w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Badania naukowe wskazują, że u osób na dietach wegetariańskich nieograniczających spożycia nabiału dostarczanie wapnia jest zwykle adekwatne. Nie można tego powiedzieć o wegetarianach ograniczających mleko i jego przetwory, a w szczególności o weganach – którzy całkowicie wykluczają tę grupę produktów.

  • Czy faktycznie węglowodany lepiej jeść wieczorem?

    Czy faktycznie węglowodany lepiej jeść wieczorem?

    W niniejszym artykule na podstawie krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa podjęto próbę odpowiedzi na pytanie, czy rzeczywiście węglowodany lepiej spożywać wieczorem, w drugiej części dnia, aniżeli w pierwszej części dnia.

  • Białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Przy odpowiednim zbilansowaniu diety, wegetarianie i weganie mogą nie tylko dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka, ale też uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne. Jak to zrobić, by zapewnić sobie odpowiednie spożycie tego składnika?

  • Co warto wiedzieć na temat aloesu zwyczajnego?

    Co warto wiedzieć na temat aloesu zwyczajnego?

    W ostatnich latach obserwuje się wyraźny wzrost zainteresowania miłośników zdrowego stylu życia suplementami diety zawierającymi sok z aloesu i/lub miąższ aloesowy bądź ekstrakt z aloesu standaryzowany na obecność polisacharydów, a także licznymi preparatami kosmetycznymi z dodatkiem aloesu. Ponadto znacznie się poszerza przeznaczenie produktów aloesowych.

  • Czy warto pić regularnie herbatę rooibos?

    Czy warto pić regularnie herbatę rooibos?

    Napar z suszu czerwonokrzewu afrykańskiego (Aspalathus linearis), powszechnie znany w naszym kraju jako rooibos, cieszy się relatywnie dużym zainteresowaniem wśród polskich miłośników herbaty i innych ciepłych napojów.

  • Żelazo w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Żelazo w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki

    Wegetarianie nie są skazani na niedokrwistość z niedoboru żelaza, jednakże warto się zapoznać z podstawowymi informacjami, jak komponować dietę roślinną, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż tego mikroelementu.

  • Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki

    Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki

    Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o kwasach tłuszczowych omega-3. Czym one właściwe są, dlaczego są takie ważne i „z czym je się je”?

139 artykułów - strona 1 z 7

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak przebiega szybka ścieżka onkologiczna?
    Do skorzystania z szybkiej ścieżki (terapii) onkologicznej uprawnia karta Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego (DiLO), zwana zieloną kartą. Założenie jest takie, że od wpisania pacjenta na listę oczekujących na konsultację specjalisty do postawienia diagnozy nie może minąć więcej niż 7 tygodni.
  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?