Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady zdrowego żywienia

  • Herbata w diecie. Czy to wyłącznie przyjemność, czy też efekt zdrowotny?

    Herbata w diecie. Czy to wyłącznie przyjemność, czy też efekt zdrowotny?

    Już sam fakt, że herbata jest naturalnym, niskoprzetworzonym produktem roślinnym, spożywanym codziennie przez większość populacji, inspiruje do głębszego poznania jej walorów żywieniowych i wpływu na zdrowie. Popularność herbaty stała się więc impulsem do licznych badań naukowych, zwłaszcza że równolegle nastąpił znaczny rozwój nauk żywieniowych.

  • Apteczne preparaty z błonnikiem

    Apteczne preparaty z błonnikiem

    Niezależnie od tego, w jakiej postaci spożywa się suplement diety z błonnikiem, zawsze trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości wody, którą popija się taki preparat.

  • Pokarmowe źródła błonnika

    Pokarmowe źródła błonnika

    Opracowanie dotyczy mniej znanych źródeł błonnika pokarmowego, które warto rozpowszechniać, ponieważ pojawiają się na rynku polskim, a dodatkowo cechuje je zawartość substancji innych niż błonnik, które również są korzystne dla zdrowia.

  • Nowości w Piramidzie zdrowego żywienia

    Nowości w Piramidzie zdrowego żywienia

    W ubiełym roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikował nową wersję Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla zdrowych osób. Uwzględnia ona aktualne wyniki badań naukowych dotyczących zdrowego stylu życia i jego wpływu na zapobieganie chorobom cywilizacyjnym: otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworowym.

  • Nasiona chia

    Nasiona chia

    Nasiona chia cechuje duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika pokarmowego. Dodatkowo zawierają znaczne ilości witamin i składników mineralnyc a także związki o działaniu antyoksydacyjnym.

  • Miód

    Miód

    Mimo licznych informacji znajdujących się w internecie trudno jednoznacznie wykazać konkretne działanie lecznicze miodu. Wynika to przede wszystkim z faktu, że nie ma wystarczającej liczby dobrze zaplanowanych i przeprowadzonych badań.

  • Czarna porzeczka

    Czarna porzeczka

    Czarna porzeczka należy do rodziny agrestowatych. Przypuszcza się, że była uprawiana już w 1400 roku, początkowo w Holandii i Danii, a następnie w Anglii i Francji. Roślina zawiera szereg związków aktywnych biologicznie, które mogą się znajdować zarówno w owocach, jak i liściach. Z nasion czarnej porzeczki można uzyskać olej o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i n-6.

  • Oliwa z oliwek

    Oliwa z oliwek

    Badania epidemiologiczne wskazują na związek spożycia oliwy z oliwek z niską zapadalnością na choroby cywilizacyjne. Wynika to faktu, że oliwa z oliwek zawiera duże ilości korzystnego dla zdrowia kwasu oleinowego oraz związków o właściwościach przeciwutleniajacych.

  • Jogurt

    Jogurt

    Nazwa „jogurt” pochodzi z języka tureckiego, w którym słowo „ya-urt” oznacza „kwaśne mleko”. Uważa się, że ojczyzną jogurtu są Indie, natomiast jego produkcję na masową skalę rozpoczęto w 1970 roku w Paryżu.

  • Brokuły

    Brokuły

    Brokuły, podobnie jak kalafior, brukselka, kalarepa i wszelkie odmiany kapusty, należą do bogatych w składniki biologicznie czynne warzyw kapustowatych. Co istotne, są to ponadto warzywa ubogokaloryczne, zawierające znikome ilości tłuszczu i cukrów prostych.

  • Kawa i herbata a utrata masy ciała

    Kawa i herbata a utrata masy ciała

    Wpływ składników diety na redukcję masy ciała jest niezwykle trudny do ocenienia. Badania w tym zakresie obarczone są dużym ryzykiem błędu, są też bardzo zróżnicowane i zazwyczaj prowadzone na niewielkich grupach osób. Również dane dotyczące wpływu spożycia kawy i herbaty, elementów codziennej diety, na utratę masy ciała są niespójne.

  • Kwas foliowy i jego znaczenie dla zdrowia

    Kwas foliowy i jego znaczenie dla zdrowia

    Kwas foliowy jest związkiem wykazującym wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Wpływa on na metabolizm komórek naszego ciała oraz pełni ważną rolę w zapobieganiu wadom cewy nerwowej i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, jak wskazują badania, może on zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

  • Kardioprotekcyjne właściwości wina

    Kardioprotekcyjne właściwości wina

    Korzystne dla zdrowia składniki wina dobrze się wchłaniają w jamie ustnej. Dlatego wino warto popijać małymi łykami, przetrzymując je przez chwilę w ustach. Są także szczepy win, które z uwagi na dużą zawartość polifenoli uważa się za szczególnie kardioprotekcyjne. Zalicza się do nich: malbec, tannat, cabernet sauvignon, petit syrah oraz pinot noir.

  • Właściwości przeciwutleniające warzyw

    Właściwości przeciwutleniające warzyw

    Żywność pochodzenia roślinnego jest źródłem licznych substancji biologicznie aktywnych. Wśród nich jedną z najistotniejszych grup stanowią związki o działaniu przeciwutleniającym. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że przeciwutleniacze hamują reakcje zachodzące z tlenem lub ozonem. Mogą one także działać pośrednio poprzez wiązanie niektórych prooksydantów.

  • Spirulina

    Spirulina

    W internecie można znaleźć wiele informacji o wielokierunkowym działaniu spiruliny, jednak warto podkreślić, że nie ma dowodów naukowych wskazujących na jej skuteczność w leczeniu różnych schorzeń.

  • Płatki owsiane i inne przetwory z owsa

    Płatki owsiane i inne przetwory z owsa

    Udokumentowane licznymi badaniami korzystne cechy zdrowotne owsa i wytwarzanych z niego produktów sprawiły, że ponownie został on doceniony jako ważny składnik diety.

  • Fruktoza

    Fruktoza

    Badania epidemiologiczne z ostatnich lat wskazują, że nadmierne spożycie fruktozy wiąże się z wystąpieniem wielu zaburzeń, między innymi zespołu metabolicznego, nadciśnienia tętniczego oraz zwiększonego stężenia kwasu moczowego w surowicy (hiperurykemii).

  • Jarmuż

    Jarmuż

    Częścią jadalną tej rośliny są duże pierzaste liście, które obfitują w liczne składniki odżywcze. Przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności (29 kcal w 100 g produktu) jarmuż zawiera znaczące ilości potasu, wapnia, żelaza, witaminy A, B1, B2, E, C, błonnika pokarmowego oraz chlorofilu. Składniki zawarte w jarmużu wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

  • Dynia

    Dynia

    Szczególnie cenione są dynie o pomarańczowym miąższu, które cechuje znaczna zawartość karotenów, głównie α-karotenu, ß-karotenu oraz luteiny.

  • Migdały

    Migdały

    Migdały są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, białka, błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że nie tylko ich walory zdrowotne decydują o tym, że chętnie po nie sięgamy.

139 artykułów - strona 3 z 7

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.