Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Zasady zdrowego żywienia

  • Migdały

    Migdały

    Migdały są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, białka, błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że nie tylko ich walory zdrowotne decydują o tym, że chętnie po nie sięgamy.

  • Maliny

    Maliny

    Owoce maliny są źródłem licznych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan i żelazo, wykorzystywanych w profilaktyce niektórych chorób.

  • Nasiona lnu i olej lniany – powody, dla których warto włączyć je do diety

    Nasiona lnu i olej lniany – powody, dla których warto włączyć je do diety

    W ostatnich latach olej lniany jest szeroko omawiany w kontekście zapobiegania niektórym chorobom.

  • Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki

    Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki

    Zdrowy styl życia, w tym właściwy sposób odżywiania, wpływa na skład mikroflory jelitowej człowieka. A to z kolei ma duże znaczenia dla zachowania zdrowia. Szczególną rolę odgrywają bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają zarówno na przewód pokarmowy, jak i na cały organizm.

  • Jajko – cenne źródło składników odżywczych

    Jajko – cenne źródło składników odżywczych

    Wiele osób zastanawia się, czy spożycie większej liczby jaj może być niebezpieczne dla zdrowia. Niepokój w tej kwestii obudziło opublikowane w 1972 roku stanowisko AHA (American Heart Association), w którym zalecono ograniczenie spożycia jaj do 3 sztuk tygodniowo, głównie z powodu zawartych w nich dużych ilości cholesterolu. Po latach, na podstawie uaktualnionej wiedzy, dokonano rewizji tych zaleceń.

  • Witamina D – jaka dawka jest bezpieczna?

    Witamina D – jaka dawka jest bezpieczna?

    Artykuł opracowany na podstawie wytycznych 2018 roku.

  • 6 powodów, dla których warto włączyć olej rzepakowy do diety

    6 powodów, dla których warto włączyć olej rzepakowy do diety

    W latach 70. XX wieku odradzano spożycie oleju rzepakowego, ponieważ zawierał on kwas erukowy, wykazujący niekorzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego. Sytuacja uległa zmianie, kiedy udało się wyhodować, początkowo w Kanadzie, a następnie w Polsce podwójnie ulepszone, inaczej dwuzerowe odmiany rzepaku.

  • 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność

    7 produktów żywnościowych wspomagających odporność

    Odporność organizmu jest uwarunkowana licznymi czynnikami, do których zalicza się m.in. sposób odżywiania. Duże znaczenie ma ponadto zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, a także odpowiednia ilość odpoczynku i snu. Zima to czas zwiększonej zachorowalności i zmniejszonej odporności organizmu, dlatego właśnie w tym okresie warto zwrócić uwagę na te produkty spożywcze, które wzmacniają system immunologiczny.

  • Przewodnik po zdrowych węglowodanach

    Przewodnik po zdrowych węglowodanach

    Sacharoza jest głównym składnikiem cukru spożywczego, zwykle buraczanego lub trzcinowego. Niestety, cukier kryje się także pod innymi nazwami, jak: fruktoza, dekstroza czy maltoza. Im wyższą pozycję dany cukier zajmuje w wykazie składników, tym więcej dany produkt go zawiera.

  • 9 źródeł zdrowych tłuszczów w Twojej diecie

    9 źródeł zdrowych tłuszczów w Twojej diecie

    Czy z zawartości tłuszczów w pożywieniu wynikają jakieś korzyści? Czy można uznać, że są one potrzebne do zachowania zdrowia? Zobacz, które produkty zawierają najzdrowsze tłuszcze.

  • Gluten

    Gluten

    Gluten może być przyczyną chorób związanych z nieprawidłową reakcją organizmu na to białko. Jedną z takich chorób jest celiakia – schorzenie autoimmunologiczne, polegające na trwałej nietolerancji glutenu. Celiakia i alergia na gluten to jednak dwie różne choroby, których nie należy ze sobą mylić.

  • Sposoby na jesienne chłody – cynamon, imbir i kardamon

    Sposoby na jesienne chłody – cynamon, imbir i kardamon

    Przyprawy rozgrzewające, poza doskonałym smakiem i aromatem, charakteryzują się także tym, że zawierają substancje o potencjalnych właściwościach zdrowotnych. Przyjrzyjmy się tym najbardziej popularnym.

  • Jęczmienna, jaglana, kuskus, bulgur - która kasza jest najzdrowsza?

    Jęczmienna, jaglana, kuskus, bulgur - która kasza jest najzdrowsza?

    Która kasza jest najlepsza dla kobiet w ciąży, a która dla sportowców? Którą mogą spożywać osoby uczulone na gluten i chore na celiakię? Najważniejsze informacje dotyczące kasz oraz kilka inspirujących przepisów na smaczne dania z kaszą w roli głównej.

  • 5 przepisów na "mleka" roślinne i 3 powody, dla których warto je przygotować

    5 przepisów na "mleka" roślinne i 3 powody, dla których warto je przygotować

    Dla tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie mogą spożywać mleka krowiego, oraz dla osób, które chcą poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, przygotowaliśmy kilka informacji o napojach roślinnych.

  • Owoce morza – dlaczego warto jeść? Jak kupić i przyrządzić?

    Owoce morza – dlaczego warto jeść? Jak kupić i przyrządzić?

    Poza walorami smakowymi owoce morza mają także walory zdrowotne. Podobnie jak ryby, zawierają ważne substancje odżywcze. Należy także pamiętać, że frutti di mare uznawane są za afrodyzjak. Podobno sposobem Casanovy na zwiększenie sprawności seksualnej było śniadanie składające się z 50 ostryg.

  • Morele

    Morele

    Owoce moreli wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: ß-karoten, witamina C i E.

  • Czereśnie

    Czereśnie

    Badania wskazują, że czereśnie obniżają stężenie kwasu moczowego. Wapń i fosfor zawarty w owocach odgrywa istotną rolę w procesie tworzenia się tkanki kostnej i zębów. Żelazo z kolei umożliwia transport tlenu we krwi.

  • Truskawki

    Truskawki

    100 g truskawek dostarcza aż 66 mg witaminy C - więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut.

  • Rabarbar

    Rabarbar

    Rabarbar jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, ponadto charakteryzuje się bardzo niewielką kalorycznością. Dostarcza potasu, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy C oraz kwasu foliowego.

  • Pomidor

    Pomidor

    Pomidor znany jest przede wszystkim jako źródło likopenu, ale zawiera także inne substancje o charakterze antyoksydacyjnym, takie jak: witaminę C, witaminę E, fenole, flawonoidy i antocyjany.

118 artykułów - strona 3 z 6

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?