Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.
Fot. pixabay.com
Ryboflawina (witamina B2) wchodzi w skład koenzymów katalizujących szereg reakcji oksydoredukcyjnych, które biorąc udział w końcowym procesie utleniania komórkowego, uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka oraz w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym, katalizują reakcje utleniania glukozy, biorą udział w przemianach witaminy B6 i kwasu foliowego do form koenzymatycznych.
Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.
Zbyt małe spożycie ryboflawiny może powodować wiele zaburzeń enzymatycznych wpływających niekorzystnie na przemiany metaboliczne w organizmie. Objawami niedoboru witaminy B2 mogą być np.: zmiany w zewnętrznych częściach jamy ustnej, zmiany zapalne na skórze, zawroty głowy, zmiany w narządzie wzroku, trądzik.
Nie zaobserwowano szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny. Przy silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.
Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest proporcjonalne do natężenia przemian energetycznych. Szczególnie dobrym źródłem ryboflawiny są: mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe, wątroba, fasola, mleko, sery dojrzewające tzw. „sery żółte”, jaja.
Do głównych grup produktów dostarczających ryboflawinę w codziennej diecie należą: mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, jaja.
Zawartość ryboflawiny w 100 g wybranych produktów spożywczych | |
---|---|
mleko | 0,170 mg |
sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte | 0,294–0, 597 mg |
sery twarogowe | 0,358–0,495 mg |
jaja | 0,542 mg |
wieprzowina | 0,161–0,243 mg |
wołowina | 0,151–0,258 mg |
mięso indycze | 0,150–0,256 mg |
mięso z kurczaka | 0,153–0,246 mg |
kasza gryczana | 0,127 mg |
kasza jaglana | 0,380 mg |
pieczywo żytnie | 0,052–0,172 mg |
pieczywo pszenne | 0,060–0,172 mg |