×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Witamina B2 (ryboflawina)

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.


Fot. pixabay.com

Ryboflawina (witamina B2) wchodzi w skład koenzymów katalizujących szereg reakcji oksydoredukcyjnych, które biorąc udział w końcowym procesie utleniania komórkowego, uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczu i białka oraz w dostarczaniu energii w łańcuchu oddechowym, katalizują reakcje utleniania glukozy, biorą udział w przemianach witaminy B6 i kwasu foliowego do form koenzymatycznych.

Witamina B2 odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku, jej brak może wywołać światłowstręt. Ryboflawina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania zarówno ośrodkowego, jak i obwodowego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego organizmu.

Zbyt małe spożycie ryboflawiny może powodować wiele zaburzeń enzymatycznych wpływających niekorzystnie na przemiany metaboliczne w organizmie. Objawami niedoboru witaminy B2 mogą być np.: zmiany w zewnętrznych częściach jamy ustnej, zmiany zapalne na skórze, zawroty głowy, zmiany w narządzie wzroku, trądzik.

Nie zaobserwowano szkodliwych dla zdrowia skutków nadmiernego spożycia ryboflawiny. Przy silnym przedawkowaniu mogą wystąpić nudności i wymioty.

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest proporcjonalne do natężenia przemian energetycznych. Szczególnie dobrym źródłem ryboflawiny są: mięso oraz wędliny wieprzowe i drobiowe, wątroba, fasola, mleko, sery dojrzewające tzw. „sery żółte”, jaja.

Do głównych grup produktów dostarczających ryboflawinę w codziennej diecie należą: mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, produkty zbożowe, warzywa, jaja.

Zawartość ryboflawiny w 100 g wybranych produktów spożywczych
mleko 0,170 mg
sery podpuszczkowe dojrzewające, tzw. żółte 0,294–0, 597 mg
sery twarogowe 0,358–0,495 mg
jaja 0,542 mg
wieprzowina 0,161–0,243 mg
wołowina 0,151–0,258 mg
mięso indycze 0,150–0,256 mg
mięso z kurczaka 0,153–0,246 mg
kasza gryczana 0,127 mg
kasza jaglana 0,380 mg
pieczywo żytnie 0,052–0,172 mg
pieczywo pszenne 0,060–0,172 mg
29.05.2012
Zobacz także
  • Witaminy
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta