Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta wegańska a ryzyko rozwoju chorób tarczycy

prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała1, dr hab. n. med. Ewelina Szczepanek-Parulska1, dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska2
1 Katedra i Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytet Medyczny im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu, 2 Polski Instytut Evidence Based Medicine w Krakowie

Od Redakcji: Artykuł zawiera odpowiedzi na pytania zadane przez uczestników XVII Krajowej Konferencji Szkoleniowej Towarzystwa Internistów Polskich „Postępy w chorobach wewnętrznych – INTERNA 2018” w Warszawie 6–7 kwietnia i w Krakowie 18–19 maja 2018 r.

Jak cytować: Ruchała M., Szczepanek-Parulska E., Płaczkiewicz-Jankowska E.: Choroby tarczycy. Med. Prakt., 2018; 7-8: 127–135

Skróty: anty-Tg – przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie, anty-TPO – przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie, anty-TSHR (TRAb) – przeciwciała przeciwko receptorowi dla TSH, ChGB – choroba Gravesa i Basedowa, FT3 – wolna trijodotyronina, FT4 – wolna tyroksyna, L-T4 – lewotyroksyna, TSH – tyreotropina

Czy znany jest wpływ diety wegańskiej (z wykluczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego) na ryzyko rozwoju chorób tarczycy? Czy może ona niekorzystnie wpływać na przebieg niedoczynności tarczycy z powodu gorszego wchłaniania L-tyroksyny?


Fot. iStock.com

Nie ma przekonujących danych naukowych wskazujących na zwiększone ryzyko chorób tarczycy u osób na diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju dieta może obfitować w izoflawony sojowe, które należą do grupy tzw. związków endokrynnie czynnych. Istnieją doniesienia wskazujące na to, że dieta bogata w te substancje może sprzyjać rozwojowi niedoczynności tarczycychoroby Hashimoto. Ponadto jeśli dieta nie jest dobrze zbilansowana i pacjent ma niedobory żelaza i jodu, może to niekorzystnie wpływać na produkcję hormonów tarczycy i sprzyjać wystąpieniu niedoczynności.

U osób z już rozpoznaną niedoczynnością tarczycy i leczonych L-tyroksyną spożywanie dużej ilości błonnika może niekorzystnie wpływać na wchłanianie L-T4, a zarazem wiązać się z koniecznością stosowania nieco większych niż standardowe dawek tego leku.

20.11.2019
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak przebiega szybka ścieżka onkologiczna?
    Do skorzystania z szybkiej ścieżki (terapii) onkologicznej uprawnia karta Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego (DiLO), zwana zieloną kartą. Założenie jest takie, że od wpisania pacjenta na listę oczekujących na konsultację specjalisty do postawienia diagnozy nie może minąć więcej niż 7 tygodni.
  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?