Od Redakcji: Artykuł zawiera odpowiedzi na pytania zadane przez uczestników XVII Krajowej Konferencji Szkoleniowej Towarzystwa Internistów Polskich „Postępy w chorobach wewnętrznych – INTERNA 2018” w Warszawie 6–7 kwietnia i w Krakowie 18–19 maja 2018 r.
Jak cytować: Ruchała M., Szczepanek-Parulska E., Płaczkiewicz-Jankowska E.: Choroby tarczycy. Med. Prakt., 2018; 7-8: 127–135
Skróty: anty-Tg – przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie, anty-TPO – przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie, anty-TSHR (TRAb) – przeciwciała przeciwko receptorowi dla TSH, ChGB – choroba Gravesa i Basedowa, FT3 – wolna trijodotyronina, FT4 – wolna tyroksyna, L-T4 – lewotyroksyna, TSH – tyreotropina
Czy znany jest wpływ diety wegańskiej (z wykluczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego) na ryzyko rozwoju chorób tarczycy? Czy może ona niekorzystnie wpływać na przebieg niedoczynności tarczycy z powodu gorszego wchłaniania L-tyroksyny?
Fot. iStock.com
Nie ma przekonujących danych naukowych wskazujących na zwiększone ryzyko chorób tarczycy u osób na diecie wegańskiej. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju dieta może obfitować w izoflawony sojowe, które należą do grupy tzw. związków endokrynnie czynnych. Istnieją doniesienia wskazujące na to, że dieta bogata w te substancje może sprzyjać rozwojowi niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto. Ponadto jeśli dieta nie jest dobrze zbilansowana i pacjent ma niedobory żelaza i jodu, może to niekorzystnie wpływać na produkcję hormonów tarczycy i sprzyjać wystąpieniu niedoczynności.
U osób z już rozpoznaną niedoczynnością tarczycy i leczonych L-tyroksyną spożywanie dużej ilości błonnika może niekorzystnie wpływać na wchłanianie L-T4, a zarazem wiązać się z koniecznością stosowania nieco większych niż standardowe dawek tego leku.