Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jaka jest optymalna dawka jodu dla osób dorosłych? Ile soli należy spożywać, żeby taką optymalną dawkę organizmowi zapewnić?

Prof. John Lazarus
dyrektor Światowej Sieci Jodowej (Iodine Global Network – IGN)
Krakowska deklaracja o jodzie

Jaka jest optymalna dawka jodu dla osób dorosłych? Ile soli należy spożywać, żeby taką optymalną dawkę organizmowi zapewnić? Czy istnieje ryzyko, że zalecenia ograniczające spożycie soli w celu redukcji nadciśnienia tętniczego mogą prowadzić do niedoboru jodu?

Prof. John Lazarus: Optymalna, rekomendowana dawka jodu wynosi 150 µg na dzień dla przeciętnego dorosłego człowieka. Można to monitorować, oznaczając wydalanie jodu w moczu. Aby taką dawkę organizmowi zapewnić, należy spożywać sól jodowaną. To preferowany sposób suplementacji jodu u osoby niebędącej w ciąży. Pozostaje jednak pytanie, ile soli potrzebujemy. To trochę jakby zapytać, jak długi jest kawałek sznurka. Wiadomo jednak, że spożycie soli w wielu krajach Europy jest zbyt duże. Niekiedy sięga 8, 9, a nawet 10 g soli dziennie, podczas gdy zgodnie z zaleceniami specjalistów chorób sercowo-naczyniowych jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5 g.

Dotychczas dawka jodu dodawana do soli wynosiła około 35 mg na kilogram. Jeżeli jest za mała, można ją zwiększyć. Innymi słowy, jeżeli ta proporcja jest zachowana i spożywamy 8 lub 9 g soli na dzień, stężenie jodu jest prawdopodobnie prawidłowe. Jeśli zgodnie z zaleceniami zredukujemy spożycie soli do 5 g na dzień, to możemy po prostu odpowiednio zwiększyć stężenie jodu w soli.

Oczywiście pojawiały się pytania: czy to wpłynie na charakter soli? czy wpłynie na smak? I tak dalej. Odpowiadając krótko – nie, nie wpłynie to na charakter i smak soli. Myślę, że to bardzo ważne. Powiem też, że Światowa Organizacja Zdrowia wydała specjalne oświadczenie po dużym spotkaniu w Australii, które odbyło 3 lub 4 lata temu, aby podkreślić, że nie ma podstaw do napięć pomiędzy kolegami zajmującymi się chorobami sercowo-naczyniowymi a nami, endokrynologami, we wprowadzaniu jodowania soli w kontekście zaleceń dotyczących zmniejszonego spożycia soli.

21.12.2018

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?