Co to są kwasy żółciowe?
Kwasy żółciowe są wytwarzane w wątrobie z cholesterolu. Ułatwiają wchłanianie tłuszczów i rozpuszczalnych w nich witamin z jelita. Nieznaczna ilość kwasów tłuszczowych jest wydalana, większość zaś wchłaniana z jelita do wątroby i wydzielana do żółci. Kwasy żółciowe gromadzą się w pęcherzyku żółciowym i po stymulacji posiłkiem są wydzielane do jelita. Główne kwasy tłuszczowe I-rzędowe to kwas cholowy i chenodeoksycholowy. Kwasy II-rzędowe, dezoksycholowy i litocholowy oraz III-rzędowe, powstają z udziałem bakterii jelitowych, w procesie przemian kwasów I-rzędowych.
Jakie są wskazania do badania stężenia kwasów żółciowych?
Pomiar stężenia kwasów żółciowych we krwi jest jednym ze wskaźników oceniających funkcjonowanie wątroby.
Wskazaniem do wykonania badania stężenia kwasów żółciowych jest zastój żółci, czyli cholestaza. Do zastoju żółci może dojść zarówno w wątrobie, jak i w drogach żółciowych. Do cholestazy wewnątrzwątrobowej dochodzi na skutek działania leków, substancji toksycznych czy patogenów na komórki wątroby, w marskości wątroby oraz we wrodzonej cholestazie rodzinnej. Z cholestazą zewnątrzwątrobową mamy do czynienia przy utrudnionym odpływie żółci, np. na skutek zapalenia dróg żółciowych lub ich zwężenia.
Jak przebiega badanie kwasów żółciowych?
Badanie stężenia kwasów żółciowych wykonuje się zwykle z krwi, wówczas należy pozostać na czczo przed badaniem.
Można także badać stężenie kwasów żółciowych w stolcu i soku jelitowym, ale wykonuje się to bardzo rzadko.
Jakie powikłania mogą wystąpić po badaniu?
Nie ma charakterystycznych tylko dla tego badania powikłań, poza takimi, jak przy każdym pobieraniu krwi.