Co to jest badanie stężenia α1-globulin?
α1-globuliny są jedną z frakcji rozkładu elektroforetycznego białek (tak zwanego proteinogramu). Stanowią one 2–5% białka całkowitego.
Wśród α1-globulin wyróżnia się: α1-antytrypsynę, α1-1-kwaśną glikoproteinę, α-lipoproteinę (HDL) oraz białko wiążące tyroksynę (TBG).
α1-antytrypsyna to białko, które neutralizuje enzymy trzustkowe i proteolityczne. Brak α1-antytrypsyny jest spowodowany jej niewystarczającą produkcją lub nadmierną utratą. Niedobór α1-antytrypsyny może wywołać rozedmę płuc, a także stanowić przyczynę przedłużonej żółtaczki noworodków. Nadmiar α1-antytrypsyny może być spowodowany ciążą, stosowaniem estrogenowej substytucji hormonalnej (antykoncepcja, hormonalna terapia zastępcza), stanami zapalnymi, a także niedokrwistością z niedoboru żelaza.
Stężenie α1-kwaśnej glikoproteiny zwiększa się w przypadku niedokrwienia mięśnia sercowego, przewlekłych stanów zapalnych i chorób stawów. Zmniejszenie stężenia α1-kwaśnej glikoproteiny można zaobserwować w ciąży, w przypadku niedożywienia i wyniszczenia, uszkodzenia wątroby i przy utracie białek z innego powodu.
Jakie są wskazania do badania stężenia α1-globulin?
Diagnostyka stanów zapalnych, chorób wątroby, chorób nowotworowych, chorób nerek.
Proteinogram wykonuje się w przypadku nieprawidłowego stężenia białka całkowitego, a zwłaszcza w hiperproteinemii.
Jak przebiega badanie stężenia α1-globulin?
Materiałem do badania jest krew. Pobiera się próbkę z żyły łokciowej.
Jak należy przygotować się do badania stężenia α1-globulin?
Badanie nie wymaga przygotowania.
Jakie są przeciwwskazania do badania stężenia α1-globulin?
Brak przeciwwskazań.