Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

α1-globuliny

&alpha;<sub>1</sub>-globuliny

Co to jest badanie stężenia α1-globulin?

α1-globuliny są jedną z frakcji rozkładu elektroforetycznego białek (tak zwanego proteinogramu). Stanowią one 2–5% białka całkowitego.

Wśród α1-globulin wyróżnia się: α1-antytrypsynę, α1-1-kwaśną glikoproteinę, α-lipoproteinę (HDL) oraz białko wiążące tyroksynę (TBG).

α1-antytrypsyna to białko, które neutralizuje enzymy trzustkowe i proteolityczne. Brak α1-antytrypsyny jest spowodowany jej niewystarczającą produkcją lub nadmierną utratą. Niedobór α1-antytrypsyny może wywołać rozedmę płuc, a także stanowić przyczynę przedłużonej żółtaczki noworodków. Nadmiar α1-antytrypsyny może być spowodowany ciążą, stosowaniem estrogenowej substytucji hormonalnej (antykoncepcja, hormonalna terapia zastępcza), stanami zapalnymi, a także niedokrwistością z niedoboru żelaza.

Stężenie α1-kwaśnej glikoproteiny zwiększa się w przypadku niedokrwienia mięśnia sercowego, przewlekłych stanów zapalnych i chorób stawów. Zmniejszenie stężenia α1-kwaśnej glikoproteiny można zaobserwować w ciąży, w przypadku niedożywienia i wyniszczenia, uszkodzenia wątroby i przy utracie białek z innego powodu.

Jakie są wskazania do badania stężenia α1-globulin?

Diagnostyka stanów zapalnych, chorób wątroby, chorób nowotworowych, chorób nerek.

Proteinogram wykonuje się w przypadku nieprawidłowego stężenia białka całkowitego, a zwłaszcza w hiperproteinemii.

Jak przebiega badanie stężenia α1-globulin?

Materiałem do badania jest krew. Pobiera się próbkę z żyły łokciowej.

Jak należy przygotować się do badania stężenia α1-globulin?

Badanie nie wymaga przygotowania.

Jakie są przeciwwskazania do badania stężenia α1-globulin?

Brak przeciwwskazań.

Data utworzenia: 17.07.2017
α1-globulinyOceń:

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?