Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

α1-antytrypsyna w kale

&alpha;<sub>1</sub>-antytrypsyna w&nbsp;kale
Fot. pixabay.com

Co to jest α1-antytrypsyna?

α1-antytrypsyna to jedno z białek ostrej fazy, którego stężenie zwiększa się w przypadku zapalenia. α1-antytrypsyna produkowana jest w wątrobie przez hepatocyty i makrofagi. Odpowiada ona za blokowanie enzymów uwalnianych podczas reakcji zapalnej, w tym enzymów proteolitycznych, takich jak trypsyna, a zwłaszcza za blokowanie elastazy.

Badanie stężenia α1-antytrypsyny w kale jest badaniem przesiewowym w diagnostyce przewlekłej utraty białek.

Stężenie α1-antytrypsyny jest duże w smółce (stolcu noworodków), w związku z tym badanie w pierwszych dniach życia jest niemiarodajne.

Jakie są wskazania do badania antytrypsyny w kale?

Wskazaniem do oznaczenia stężenia α1-antytrypsyny są zespoły utraty białka, alergie pokarmowe, żółtaczka, obrzęki, nieprawidłowe wyniki proteinogramu.

Jak przebiega badanie stężenia α1-antytrypsyny w kale?

Należy pobrać próbkę stolca do specjalnego pojemnika i dostarczyć materiał do laboratorium.

Jak przygotować się do badania stężenia α1-antytrypsyny w kale?

Badanie nie wymaga przygotowania.

Jakie są przeciwwskazania do badania stężenia α1-antytrypsyny w kale?

Nie ma przeciwwskazań.

Jakie są powikłania po badaniu stężenia α1-antytrypsyny w kale?

Nie ma powikłań.

Data utworzenia: 17.07.2017
α1-antytrypsyna w kaleOceń:
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?