Pytanie nadesłane do redakcji
Choruję od 11 lat na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, biorę tabletki Asamax 0,5 3x2 . Mam częste bóle brzucha, szczególnie w prawym lewym podbrzuszu. Czytałem o leczeniu wspomagającym poprzez picie siemienia lnianego. Proszę o poradę, czy mielone świeżo, czy kupione zmielone, czy może w całości i czy zalane wrzątkiem czy letnią wodą.
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to przewlekła choroba należąca do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (IBD). Charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji (wyciszeń).
Podstawą leczenia są preparaty kwasu 5-aminosalicylowego (w Polsce są to mesalazyna i sulfasalazyna), które występują pod różnymi nazwami handlowymi. W przypadku zaostrzeń stosowane są także glikokortykostreroidy, antybiotyki, w trudniejszych przypadkach dołączane są inne leki z tzw. grupy leków immunosupresyjnych (azatiopryna, cyklosporyna). W ciężkich przypadkach, gdy leczenie farmakologiczne jest nieskuteczne bądź rozwijają się powikłania stosuje się leczenie operacyjne.
Inne metody nie mają udokumentowanej skuteczności, zaś preparaty siemienia lnianego (galaretka powstała po zalaniu ziaren lub ich przemiału wodą) są skuteczne głównie w zaburzeniach górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Po za farmakoterapią, konieczna jest dieta ubogoresztkowa bez słodkiego mleka, przeciwwskazane są produkty zawierające ziarna i duże ilości błonnika.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego wymaga okresowej kontroli u prowadzącego gastroenterologa, badań okresowych (badań krwi, kolonoskopii) oraz ewentualnej modyfikacji leczenia.
Ze względu na utrzymujące się objawy konieczne jest zgłoszenie się do lekarza, najlepiej prowadzącego gastroenterologa, celem ustalenia dalszego postępowania.