Pytanie nadesłane do redakcji
Czy przy chorobie refluksowej przełyku pić tran, czy nie?
Odpowiedziała
dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi
Tran jest bezpieczny dla większości ludzi, może jednak powodować działania niepożądane, takie jak odbijanie, nieświeży oddech i zgaga. Tym samym u niektórych osób może nasilać chorobę refluksową.
Do metod minimalizowania skutków ubocznych należą: przyjmowanie tranu wraz z posiłkami oraz rozpoczęcie leczenia od małych dawek, stopniowo zwiększanych.
Należy także pamiętać o możliwych interakcjach z lekami. Równolegle z tranem nie należy przyjmować witamin z grupy A i D z powodu ryzyka przedawkowania. Olej z wątroby dorsza może obniżać ciśnienie krwi i u osób przyjmujących leki przeciwnadciśnieniowe spowodować niedociśnienie. Tran może spowolnić krzepnięcia krwi, dlatego jego stosowanie wraz z lekami przeciwkrzepliwymi i przeciwpłytkowymi może zwiększyć ryzyko krwawienia.