Alkohol i wątroba w starszym wieku
O ryzyku wątrobowym związanym ze spożywaniem alkoholu mówi profesor Marek Hartleb.
Szanowni Państwo,
Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.
Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.
Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.
Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.
Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.
O ryzyku wątrobowym związanym ze spożywaniem alkoholu mówi profesor Marek Hartleb.
Gazy, wzdęcia, ból przed jedzeniem, ból po jedzeniu, odbijanie, zgaga, luźne stolce, stolce smoliste, zaparcia… Kiedy te powszechne uciążliwości ze strony układu pokarmowego świadczą o chorobie, a nie chwilowej niedyspozycji?
Najważniejszą wskazówką dla chorego jest to, czy na zewnątrz odbytu wyczuwa coś, czego nie powinno tam być. Nazywamy to poduszeczkami, albo guzkami. Następnie, czy występuje krwawienie, dolegliwości w typie dyskomfortu, ból. Ból świadczy o jakimś powikłaniu – mówi w rozmowie z MP proktolog, prof. Piotr Wałęga.
Czy istnieją metody profilaktyki choroby hemoroidalnej? Jakie to metody?
Jakość tkanek wątroby dawców w naszym kraju często pozostawia wiele do życzenia. Rzadko mamy do dyspozycji wątrobę bez cech stłuszczenia miąższu – mówi prof. Krzysztof Zieniewicz.
Zasadnicza różnica między HBV a HCV polega na tym, że HCV przez wiele, wiele lat przebiega bezobjawowo. Dlatego byłoby dobrze, gdybyśmy się w kierunku zakażenia HCV zbadali. Wszyscy. A szczególnie osoby często hospitalizowane, osoby przyjmujące środki psychoaktywne drogą dożylną oraz pacjenci, którym przed 1992 r. przetaczano krew – mówi prof. Małgorzata Pawłowska w rozmowie z Ewą Stanek-Misiąg.
Większość Polek i Polaków nie wie, czy ma wątrobę zdrową, czy chorą. Warto to sprawdzić z wielu powodów. Stan wątroby ma istotne znacznie dla leczenia wielu chorób niezwiązanych z tym narządem - mówi prof. Janusz Cianciara w rozmowie z Ewą Stanek-Misiąg.
Zapraszamy do wysłuchania wypowiedzi eksperta.
W Polsce i innych krajach obserwuje się znaczny wzrost liczby przypadków WZW A. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób podaje, że w naszym kraju od 1 stycznia do 15 lipca 2017 roku zakażeniu wirusem WZW typu A uległy 572 osoby, a w analogicznym okresie w 2016 roku - 20.
Dr Alessio Fasano o badaniach nad probiotykami dla osób z celiakią.
Choć teoretycznie dieta bezglutenowa nie stanowi dużego problemu, jednak stosując ją można pozbawić się wielu ważnych składników pokarmowych, m.in. witamin i błonnika, które trzeba suplementować.
Przez lata sądzono, że komunikacja między mózgiem a jelitami jest jednokierunkowa. Dziś wiemy, że ta komunikacja przebiega w obu kierunkach i jelita mogą oddziaływać na mózg, mówi dr Alessio Fasano.
Dlaczego należy unikać spożywania fruktozy?
Co to jest Candida? Kiedy naprawdę można podejrzewać zakażenie? Jak lekarz odróżnia kolonizację od grzybicy?
Posłuchaj wypowiedzi toksykologa na temat objawów zatrucia grzybami.
Ból brzucha, wysypka, biegunka i wymioty są nie tylko objawem zatrucia pokarmowego, ale też poważnych, przewlekłych schorzeń, jakimi są alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa - mówi prof. dr hab. n. med. Lucyna Mastalerz, specjalista w dziedzinie immunologii klinicznej, alergologii, chorób płuc i chorób wewnętrznych oraz Konsultant Wojewódzki w dziedzinie chorób płuc.
Objawy ze strony przewodu pokarmowego powodują dyskomfort, lęk i obniżenie nastroju. To wszystko w połączeniu ze stresem wywołuje kolejne zaostrzenie objawów choroby przewodu pokarmowego i dochodzi do dodatniego sprzężenia zwrotnego – mówi dr hab. Filip Rybakowski, psychiatra.
Posłuchaj wypowiedzi toksykologa na temat zatruć grzybami.
W tym roku po raz piąty obchodzimy Światowy Dzień WZW. Wirusowe zapalenie wątroby typu C stanowi duży problem epidemiologiczny w zakresie chorób zakaźnych. Corocznie w Polsce rejestruje się od 2 do 3 tysięcy nowych zachorowań, z czego ponad 95% to przypadki przewlekłe.
Ból brzucha może być objawem zarówno bardzo błahych, jak i poważnych dolegliwości.