Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Laktaza (opis profesjonalny)

Działanie

Laktaza (β-D-galaktozydaza) zawarta w preparacie jest naturalnym, oczyszczonym enzymem trawiennym uzyskiwanym z Aspergillus oryzae. Enzym rozkłada laktozę do glukozy i galaktozy. U chorych z niedoborem endogennego enzymu zapobiega gromadzeniu się laktozy w jelicie cienkim i jej rozkładowi przez bakterie z wytworzeniem kwasu mlekowego, dwutlenku węgla i wodoru. Gazy te mogą powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego, takie jak nasilenie perystaltyki jelit, dyskomfort w jamie brzusznej, bóle, wzdęcia, wiatry i biegunka. Laktaza rozpoczyna działanie bezpośrednio po podaniu doustnym i wywiera je na całej długości przewodu pokarmowego. Enzym działa w świetle jelit i nie ulega wchłonięciu do krwi.

Wskazania

U chorych z nietolerancją laktozy, u których po spożyciu mleka lub jego przetworów występuje wzdęcie, gromadzenie się gazów, bóle brzucha i biegunka.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu. Chorzy na cukrzycę powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ po rozłożeniu laktozy do cukrów prostych, wchłanianych następnie do krwi, może nastąpić zwiększenie stężenia glukozy w osoczu.

Interakcje

Poprzez zwiększenie stężenia glukozy w osoczu laktaza może zmniejszać efekt działania leków przeciwcukrzycowych.

Działania niepożądane

Ponieważ laktaza jest białkiem, niewykluczone jest wystąpienie alergii.

Ciąża i laktacja

Można stosować w ciąży.

Dawkowanie

Stosować w trakcie spożywania mleka lub jego przetworów. Dawkowanie dobierane jest indywidualnie w zależności od stopnia nietolerancji laktozy. Zwykle stosuje się 250–500 mg p.o. wraz z mlekiem lub produktami mlecznymi. Możliwe jest posypanie produktu mlecznego zawartością kapsułki lub wsypanie jej do mleka. Zwykle stosuje się do 1,5 g/d.

Preparaty na rynku polskim zawierające laktaza

Delicol (krople)
Kolzym (krople)
Lacidar Laktaza (tabletki)
LactoControl (tabletki powlekane)

Zobacz substancje złożone zawierające laktaza

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.