Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przyczyny nadciśnienia

lek. med. Krzysztof Rewiuk, dr hab. med. Jerzy Gąsowski
Katedra Chorób Wewnętrznych i Gerontologii UJ CM
Przyczyny nadciśnienia
Fot. sxc.hu

U ponad 90% chorych na nadciśnienie tętnicze nie udaje się wykryć jednej, konkretnej przyczyny choroby.

W tej sytuacji mówimy o nadciśnieniu tętniczym pierwotnym. Uznaje się, że u podłoża wzrostu wartości ciśnienia tętniczego u tych pacjentów leży zespół czynników środowiskowych nakładających się na predyspozycję genetyczną, przy czym wzajemne proporcje tych składowych mogą być różne.

Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego, na które możesz wpłynąć

Wśród czynników środowiskowych (zewnętrznych) sprzyjających rozwojowi nadciśnienia tętniczego na pierwszym miejscu wymienia się nadmierne spożycie sodu (soli).

Dzienne zapotrzebowanie na sód wynosi około 0,5 g, maksymalne zalecane spożycie to obecnie 1,5 g sodu co odpowiada 3,8 g soli kuchennej (około pół łyżeczki).

Należy jednak pamiętać, że oprócz soli dosypywanej do potraw znajduje się ona w większości produktów gotowych, poczynając od pieczywa, przez wędliny, nabiał po przekąski i żywność wysoko przetworzoną (benzoesan sodu to najpopularniejszy konserwant). W rezultacie przeciętna dieta zawiera ok. trzykrotnie więcej sodu niż jest to zalecane. Szczególnie wrażliwe na nadmiar sodu są osoby chorujące na cukrzycę, z niewydolnością nerek, osoby w starszym wieku. Uważa się, że około 60% pacjentów z nadciśnieniem to osoby „sodowrażliwe”, reagujące wzrostem ciśnienia tętniczego na nadmiar sodu w diecie, ale i zdolne do obniżenia RR po zmniejszeniu podaży sodu.

Kolejnymi czynnikami zwiększającymi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego są mała aktywność fizycznaotyłość. Ta sytuacja również ma swój aspekt pozytywny – redukcja masy ciała i systematyczna aktywność fizyczna pozwalają obniżyć wartości RR. Okazuje się, że niezależnie od redukcji masy ciała zmiana diety na zawierającą dużą ilość owoców, warzyw i nienasyconych kwasów tłuszczowych kosztem tłuszczów zwierzęcych powoduje zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienia.

W rozwoju nadciśnienia tętniczego podkreśla się również udział używek: palenia tytoniunadmiernego spożycia alkoholu.

Rozwój nadciśnienia tętniczego jest procesem bardzo złożonym i długotrwałym, zależnym od bagażu genetycznego (na który nie mamy wpływu) i czynników środowiskowych (które możemy modyfikować). Warto zatem wykorzystać powyższe uwagi do takiej zmiany trybu życia, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Powyższe aspekty zdrowego stylu życia stanowią zresztą również podstawę niefarmakologicznej terapii nadciśnienia tętniczego.

Czynniki ryzyka, którym nie możesz zapobiec

Wśród czynników wrodzonych (niemodyfikowalnych) wyróżnia się mutacje genetyczne odpowiedzialne za rozwój nadciśnienia. Pojedyncze proste zmiany genetyczne prowadzące bezpośrednio do wystąpienia choroby są bardzo rzadkie. Częściej spotykamy się ze zmianami dotyczącymi całego zespołu genów, które nie tyle samodzielnie wywołują nadciśnienie, co zwiększają podatność na czynniki środowiskowe (np. wspomniana „sodowrażliwość”).

Obserwuje się skłonność do rodzinnego występowania nadciśnienia tętniczego. Jednak również w tym przypadku trudne jest określenie na ile wynika to z obciążenia genetycznego, a jakie znacznie mają rodzinne wzorce żywieniowe czy dotyczące spędzania wolnego czasu.


Data utworzenia: 29.03.2011
Przyczyny nadciśnieniaOceń:
(4.12/5 z 8 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?