Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Żywienie

  • Niedożywienie i ocena stanu odżywienia pacjenta

    Niedożywienie i ocena stanu odżywienia pacjenta

    Jeśli spożywany pokarm nie zapewnia wystarczającej podaży energii, białka i innych składników odżywczych, organizm we własnym zakresie próbuje zabezpieczyć te potrzeby, czerpiąc energię z rozpadu własnych tkanek. W ten sposób dochodzi do niedożywienia a w konsekwencji - do wychudzenia.

  • Niedożywienie pacjentów onkologicznych

    Niedożywienie pacjentów onkologicznych

    Do niedożywienia u pacjentów onkologicznych dochodzi z kilku powodów. Pierwszy z nich to niewystarczające odżywianie droga doustną. Tradycyjny sposób żywienia może być utrudniony z powodu braku apetytu.

  • Żywienie w chorobie nowotworowej

    Żywienie w chorobie nowotworowej

    Choroba nowotworowa wymaga od chorego szczególnej troski o sposób odżywiania - w zakresie zarówno ilości spożywanych posiłków, jak i jakości dobieranych produktów.

  • Dieta w chemioterapii

    Dieta w chemioterapii

    Jak radzić sobie z sytuacjami, które mogą towarzyszyć leczeniu?

  • Dieta w radioterapii

    Dieta w radioterapii

    Skutki radioterapii, które odczuwasz, mogą być różne. Ich przebieg i nasilenie uzależnione jest od miejsca naświetlanego oraz od dawki, rodzaju i ilości naświetlań.

  • Żywienie medyczne jako integralny element terapii onkologicznej

    Żywienie medyczne jako integralny element terapii onkologicznej

    Pacjenci z chorobą nowotworową są szczególnie narażeni na niedożywienie. Szacuje się, że objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują u 30–85% chorych w zależności od typu i umiejscowienia nowotworu. Najczęściej stwierdza się je u chorych w uogólnionym stadium choroby.

  • Czy dieta ma znaczenie w procesie leczenia choroby nowotworowej?

    Czy dieta ma znaczenie w procesie leczenia choroby nowotworowej?

    Prawidłowe żywienie ma szczególne znaczenie w czasie trwania choroby nowotworowej i może przyczynić się do skutecznej terapii antynowotworowej. Odpowiednio odżywiony pacjent ma więcej siły aby walczyć z chorobą. Dlatego dieta pacjenta powinna być właściwie zbilansowana pod względem kaloryczności, białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych, a jeśli jest to konieczne należy włączyć postępowanie dietetyczne odpowiednie w procesie leczenia.

  • Dieta w hormonoterapii

    Dieta w hormonoterapii

    Hormonoterapia jest jedną z metod leczenia nowotworów, których powstawanie uzależnione jest od czynników hormonalnych. Do nowotworów tego typu zalicza się nowotwory: piersi, jajnika, macicy, prostaty.

  • Dieta w okresie rekonwalescencji

    Dieta w okresie rekonwalescencji

    Przebyta choroba jest dużym obciążeniem dla organizmu. Czasowe unieruchomienie pacjenta, strach i stres związany z chorobą, przeprowadzane zabiegi chirurgiczne, stosowane leki – wszystko to prowadzi do znacznego osłabienia organizmu. W okresie tym szczególnego znaczenia nabiera sposób odżywiania.

  • Doustne suplementy pokarmowe

    Doustne suplementy pokarmowe

    Celem leczenia żywieniowego jest poprawa stanu odżywienia lub jego utrzymanie u osób, które nie mogą pokryć zapotrzebowania dietą naturalną.

  • Alternatywne sposoby leczenia w chorobie nowotworowej

    Alternatywne sposoby leczenia w chorobie nowotworowej

    W internecie pojawia się wiele niebezpiecznych opinii dotyczących alternatywnych metod leczenia nowotworów.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?