Karmienie piersią daje wiele korzyści zdrowotnych zarówno dziecku, jak i jego matce. Karmienie wyłączne piersią do około 6 miesiąca życia jest optymalną metodą żywienia młodszych niemowląt. Zdrowe niemowlęta powinny być karmione „na żądanie”, czyli odpowiednio do swoich potrzeb.

W pierwszych tygodniach życia niemowlę należy przystawiać do piersi za każdym razem, kiedy wykazuje objawy gotowości do ssania (takie jak np. rozbudzenie, szukanie piersi czy ruchy ssące warg).

Ważne jest:

Młodsze niemowlęta są zwykle karmione w dzień i w nocy - do kilkunastu razy, ale nie rzadziej niż 8 razy w ciągu doby. Rzadsze i nieskuteczne karmienia mogą mieć poważne konsekwencje, powodują odwodnienie i niedożywienie oraz płacz dziecka. Bardzo liczne karmienia bywają często niewłaściwie interpretowane jako objawy braku lub nietolerancji pokarmu.

W takich sytuacjach konieczna może być ocena stanu dziecka przez specjalistę (doradcę laktacyjnego, lekarza pediatrę), połączona z kontrolą dobowych przyrostów masy ciała, oceną liczby mokrych pieluch (nie mniej niż 6 na dobę) i oddawanych stolców (w pierwszych tygodniach życia dziecka stolec pojawia się prawie po każdym karmieniu).

Noworodki powinny wyrównać urodzeniową masę ciała najpóźniej do 10. doby życia, a następnie regularnie przybierać na wadze nie mniej niż 20–30 g/dobę. Jeżeli przyrosty masy ciała są niedostateczne, należy rozpocząć odciąganie pokarmu i dokarmiać nim dziecko za pomocą łyżeczki lub małego kubeczka. W ocenie rozwoju fizycznego niemowląt karmionych naturalnie należy wziąć pod uwagę to, że zwiększają one masę ciała w odmiennym tempie niż karmione sztucznie i od 3. do 9. miesiąca życia są zwykle mniejsze w porównaniu z niemowlętami karmionymi sztucznie.

Warto wiedzieć, że:

Po wprowadzeniu żywności uzupełniającej zwiększa się wartość energetyczna i odżywcza diety. Dziecko poznaje nowe smaki, zapachy i konsystencję pożywienia. Stymulowany jest rozwój motoryki jamy ustnej.

Istotne jest, aby:

W żywieniu niemowląt karmionych piersią korzystne jest:

Zalecane spożycie energii pochodzącej z żywności uzupełniającej różni się w zależności od wieku dziecka, ilości spożywanego mleka kobiecego oraz zawartego w nim tłuszczu.

Warto zapamiętać, że:

Do czasu opanowania przez niemowlę umiejętności połykania bez krztuszenia się:

Częściowe karmienie piersią powinno być prowadzone co najmniej do 12. miesiąca życia. Karmienie piersią może być kontynuowane – w drugim i trzecim roku życia, tak długo, jak sobie tego życzą matka i dziecko. Nie ustalono górnej granicy wieku, do której dziecko może być karmione naturalnie.

Dziecko od 1. roku życia może nadal otrzymywać 1–2 posiłki z butelki ze smoczkiem, jednak po ukończeniu 18–24 miesięcy wskazane jest zrezygnowanie ze smoczka, aby nie zaburzać prawidłowego rozwoju zgryzu oraz rozwoju motoryki jamy ustnej i artykulacji.

Suplementacja dzieci karmionych piersią

Witamina K, witamina D oraz kwasy tłuszczowe omega-3 LC-PUFA – czy potrzeba suplementacji?

Pokarm prawidłowo odżywiającej się matki pokrywa zapotrzebowanie na większość witamin koniecznych do prawidłowego rozwoju niemowlęcia, oprócz witamin D i K (stanowisko AAP).

Niewystarczająca podaż witaminy D może prowadzić do krzywicy i innych zaburzeń mineralizacji kości. Zgodnie z zaleceniami polskich ekspertów z 2009 roku, dotyczących profilaktyki niedoboru witaminy D, noworodkom donoszonym należy podawać od pierwszych dni życia witaminę D w dawce 400 IU/dobę. Suplementację witaminy D należy stosować przez cały okres niemowlęcy, a także u dzieci starszych w okresie jesienno-zimowym, kiedy z powodu małego nasłonecznienia synteza tej witaminy w skórze jest niewystarczająca.

U niemowląt i młodszych dzieci, otrzymujących mleko modyfikowane lub inne produkty wzbogacone w tę witaminę (np. kaszki), należy uwzględnić jej podaż z diety. Witamina K odgrywa ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi. Jej niedostateczna podaż może prowadzić do krwawień związanych z niedoborem witaminy K. Dzieci karmione wyłącznie pokarmem kobiecym od urodzenia do końca 3. miesiąca życia są w grupie ryzyka niedoboru witaminy K, ponieważ ilość tej witaminy w mleku kobiecym jest niewystarczająca do pokrycia zapotrzebowania dobowego. W celu zmniejszenia ryzyka krwawienia z niedoboru witaminy K wszystkim noworodkom i niemowlętom karmionym piersią poza jednorazową dawką witaminy K podaną po urodzeniu należy profilaktycznie podawać witaminę K w mikrodawkach (25 mµ/dobę) od 2. tygodnia życia do ukończenia 3. miesiąca życia (Zalecenia Zespołu Ekspertów). Niemowlętom niekarmionym piersią nie podaje się witaminy K, ponieważ otrzymują ją z preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt.

U niemowląt karmionych naturalnie nie zaleca się dodatkowej suplementacji DHA (kwasem dokozaheksaenowym) (Stanowisko Grupy Ekspertów z 2010 r.). Karmienie piersią pokrywa zapotrzebowanie na LC-PUFA. U starszych niemowląt i młodszych dzieci suplementacja DHA może być korzystna, jeśli podaż w diecie jest niewystarczająca, np. u dzieci, które nie spożywają regularnie ryb. U dzieci do 3. roku życia zaleca się 150–200 mg DHA na dobę. Zalecaną ilość DHA można łatwo pokryć zbilansowaną dietą, spożywając 1–2 porcje tłustych ryb tygodniowo (European Food Safety Authority – EFSA). Według stanowiska Grupy Ekspertów z 2012 r. minimalne zapotrzebowanie na DHA u dzieci do 2. roku życia wynosi 100 mg, a dla dzieci w wieku 2 lat i starszych minimalne zapotrzebowanie na DHA + EPA (EPA- kwas eikozapentaenowy) wynosi 250 mg.



Piśmiennictwo:

1. Czajkowski K., Czerwionka-Szaflarska M., Charzewska J. i wsp.: Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dekozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Pediatr. Pol., 2010; 85: 597–603
2. Dobrzańska A., Charzewska J., Weker H. i wsp.: Normy żywienia zdrowych dzieci w 1–3 roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów: część I – zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze: Stand. Med. Pediatr., 2012; 9: 100–103
3. Dobrzańska A., Charzewska J., Weker H. i wsp.: Normy żywienia zdrowych dzieci w 1–3 roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów: część II – omówienie poszczególnych składników odżywczych: Pediatria Polska, 2013; 88 (1); 97–102
4. Dobrzańska A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H. i wsp.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w 1. roku życia. Zespół ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii. Stand. Med. Pediatr., 2007, 4: 2–5
5. Dobrzańska A., Helwich E., Lukas W. i wsp: Zalecenia Zespołu Ekspertów dotyczące profilaktyki krwawienia z niedoboru witaminy K u noworodków i niemowląt. Stand. Med. Pediatr., 2007; 1: 6–8
6. ESPGHAN Committee on Nutrition: Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2008, 46: 99–110; ESPGHAN Committee on Nutrition: Breast-feeding: a commentary by the ESPGHAN. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2009; 49: 112–125
7. Monte C.M., Giugliani E.R.: Recommendations for the complementary feeding of the breastfed child. J. Pediatr. (Rio J), 2004; 80 supl. 5): S131–141
8. Oblacińska A., Mikiel-Kostyra K., Jodkowska M., red.: Profilaktyczna opieka zdrowotna nad dziećmi w wieku 0–5 lat: rola i zadania lekarza oraz pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej. Warszawa, Instytut Matki i Dziecka, 2011
9. Policy Statement, Breastfeeding and the Use o Human Milk: Section On Breastfeeding. Pediatrics, 2012; 129: e827.http://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827.full.html
10. Przyrembel H.: Timing of introduction of complementary food: short-and long-term health consequences. An. Nutr. Metab., 2012; 60 (supl. 2): 8–20
11. Woś H., Weker H., Jackowska T. I wsp: Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzież. Pediatr. Pol., 2011; 86 (1): 54–61
12. Zespół Ekspertów: Aktualne (2009) polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoboru witaminy D. Med. Prakt. Pediatr., 2010; 1: 40–45