Pytanie nadesłane do redakcji
Od którego roku życia można podawać dziecku miód?
Odpowiedział
dr med. Wojciech Feleszko
Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Mimo, iż miód jest uważany za niezwykle zdrowy produkt, posiadający liczne właściwości prozdrowotne i przeciwbakteryjne, to nie jest on jednak wolny od zanieczyszczeń mikrobiologicznych!
Najpoważniejszym z nich są laseczki Clostridium botulinum, zdolne do produkcji botuliny, czyli toksyny jadu kiełbasianego będącej najsilniejszą znaną neurotoksyną. Spory bakterii jadu kiełbasianego znajdują się w glebie i stamtąd przenoszone są przez pszczoły, które następnie kontaminują miód. Po zjedzeniu miodu bakterie w organizmie uaktywniają się i rozpoczynają produkcję botuliny, która powoduje skurcze mięśniowe. Zazwyczaj spożywa się surowy miód (niepasteryzowany), toteż ryzyko obecności w nim bakterii jest znaczne, przy czym są one w tak niewielkiej dawce, że są niemal nieszkodliwe dla dorosłych, ale szkodliwe dla małych dzieci. Na przykład w ciągu ostatnich 5 lat we Francji opisano 6 przypadków tego zatrucia u niemowląt, a najbardziej prawdopodobnym źródłem był właśnie miód.
Z tego względu Amerykańska Akademia Pediatrii nie zaleca podawania miodu dzieciom do 12. miesiąca życia. Miód nie powinien być dodawany do pokarmów, napojów i mieszanek dla niemowląt, które nie ukończyły roku - zakaz ten dotyczy także wypieków oraz potraw, gdzie miód został poddany obróbce termicznej.