Pytanie nadesłane do redakcji
Mój syn ma chorobę Crohna. Czy mogę zastosować dietę dr Dąbrowskiej? Szukam lekarza dietetyka, który go poprowadzi.
Odpowiedziała
dr med. Andrea Horvath
pediatra-gastrolog
Klinika Pediatrii, WUM
Szanowna Pani,
Leczenie dietą fachowo nazywane leczeniem „żywieniem enteralnym”, czyli dojelitowym, jest jedną z opcji prowadzenia i leczenia dzieci z chorobą Crohna. Nieswoiste zapalenia jelit w różnych mechanizmach mogą prowadzić do upośledzenia stanu odżywienia dziecka, spowolnienia jego przyrostów masy ciała i wzrostu, zaburzeń dojrzewania, a nawet zaostrzenia samych objawów choroby podstawowej – bowiem niedożywienie negatywnie wpływa na układ immunologiczny i mechanizmy odpornościowe chorego.
Leczenie żywieniowe polega na dostarczeniu doustnie lub przez specjalną sondę, zgłębnik nosowo-żołądkowy lub dojelitowy (często bowiem dieta ma słabo akceptowalny przez pacjentów smak) wszelkich niezbędnych składników pokarmowych i energetycznych (białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin), których wchłanianie w naturalnym przebiegu choroby jest zazwyczaj upośledzone i niewystarczające.
W leczeniu żywieniowym stosuje się zazwyczaj specjalne, gotowe diety przemysłowe, których skład ustala się na bieżąco w zależności od aktualnych potrzeb pacjenta. Co ważniejsze, działanie takiej diety ma na celu nie tylko poprawę stanu ogólnego dziecka i jego stanu odżywienia, ale również wykorzystywane jest jako tzw. leczenie podstawowe w celu zatrzymania zaostrzenia choroby i indukcji remisji – alternatywnie do używanych tradycyjnie w tym celu steroidów. Zatem dobór odpowiedniej diety może stanowić podstawę leczenia dziecka z chorobą Crohna.
Przestrzegam jednak przed stosowaniem jakichkolwiek innych diet „odmładzających”, „oczyszczających” „witalizujących” itp. o niepotwierdzonych z medycznego punktu widzenia (np. badaniami klinicznymi) efektach działania! Włączenie nieodpowiedniej diety jest bardzo ryzykowne i prawie zawsze obarczone ryzykiem działań niepożądanych. Pominąwszy fakt, że źle dobrana ilościowo i jakościowo dieta może nie zabezpieczać potrzeb energetycznych chorego dziecka, to jeszcze dodatkowo istnieje ryzyko zaostrzenia samej choroby podstawowej, jako przewlekłego procesu zapalnego.
Jeśli jednak Pani i Pani dziecko jesteście zdecydowani na próbę leczenia żywieniowego – najlepiej przedyskutować ten problem z lekarzem gastroenterologiem, pod którego opieką znajduje się syn – on na pewno doradzi najbardziej pewną i bezpieczną dietę dla dziecka.