Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy podczas karmienia piersią można spożywać miód?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy podczas karmienia piersią można spożywać miód? Wiem, że nie wolno go podawać niemowlętom i małym dzieciom z powodu ryzyka skażenia miodu laseczkami tężca, ale czy zakaz dotyczy także matek karmiących? Karmię moje dziecko wyłącznie piersią już 5 miesięcy i chcę kontynuować jeszcze przez jakiś czas po rozszerzeniu diety dziecka. Czy będę mogła pozwolić sobie na kanapkę z miodem lub dodatek miodu w potrawach? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedziała

dr med. Anna Rybak
Klinika Gastroenterologii
Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa

Szanowna Pani,
rzeczywiście, istnieją doniesienia naukowe potwierdzające związek spożywania miodu przez niemowlęta i małe dzieci z zakażeniem bakterią Clostridium botulinum. Bakteria ta może wywołać ciężką chorobę zwaną botulizmem dziecięcym, dlatego też nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. W przypadku niemowląt, choroba rozwija się nie na skutek działania toksyny botulinowej, ale z powodu namnażania się bakterii w ustroju.1

Miód jest również pokarmem dość silnie alergizującym, więc zalecałabym unikanie go matkom karmiącym piersią dzieci z alergią pokarmową lub z grupy zwiększonego ryzyka wystąpienia alergii pokarmowej. Poza tą sytuacją – nie znalazłam w piśmiennictwie innych przeciwwskazań do spożywania miodu przez kobiety karmiące.

Piśmiennictwo:

1. Spika J.S., Shaffer N., Hargrett-Bean N. i wsp.: Risk factors for infant botulism in the United States. Am. J. Dis. Child 1989; 143(7): 828–32.

27.11.2012
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?