×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zalecenia żywieniowe dotyczące nabiału oraz suplementacja witaminy D3 u dzieci wieku 1-3 lat

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam serdecznie, mam pewnie problem. Moja 19-miesięczna córka odkąd była przeziębiona ok. miesiąc temu, w ogóle nie akceptuje mleka modyfikowanego. Od ok. 3 tyg. przestałam jej wciskać na siłę. Chodzi do żłobka, gdzie jada zupę mleczną i kakao na bazie mleka UHT, w domu podaję jej również takową zupę oraz jogurty, serki homogenizowane. Czy w diecie takiego maluszka można zaprzestać podawania mleka modyfikowanego? Mam podawać jakieś witaminy (np. D)? Dodam, że córka nie narzeka na brak apetytu na owoce, zupy jarzynowe. Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, Agnieszka

Odpowiedziała

dr med. Anna Rybak
Klinika Gastroenterologii
Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa

Szanowna Pani,
produkty mleczne wprowadzamy do diety dziecka w 11.-12. miesiącu życia. W wieku 19 miesięcy dziecko powinno otrzymywać 5 posiłków, w tym 3 posiłki mleczne (mleko modyfikowane, mleko krowie, produkty pochodne). Między 1. a 3. rokiem życia dziecko powinno mieć zapewnioną podaż 700 mg wapnia na dobę1. Z podanych przez Panią danych dotyczących diety wydaje się, że zalecenia te są zrealizowane.

Odpowiadając na pytanie dotyczące suplementacji witaminy D3, to zgodnie z aktualnymi wytycznymi u dzieci powyżej 1. roku życia należy podawać 400 jednostek witaminy D3 co roku, w sezonie od października do marca, pod warunkiem, że od kwietnia do września zapewnimy dziecku minimum 15-minutowy pobyt na słońcu z odsłonięciem 18% powierzchni skóry2. Takie zalecenia dotyczą również dorosłych, przy czym od 18. roku życia dawka witaminy D3 zwiększa się do 800-1000 jednostek na dobę.

Namawiałabym również do prześledzenia diety dziecka i oceny ilości produktów słodkich (kakao, słodkie zupy mleczne, serki i jogurty z dodatkiem cukru). To może być przyczyną mniejszego apetytu i niechęci do spożywania warzyw i owoców. Proszę pamiętać, że to rodzic decyduje o diecie dziecka (nie dziecko) i warunkuje przyszłe preferencje żywieniowe.

Piśmiennictwo:

1. Dobrzańska A., Charzewska J., Weker H., Socha P. i wsp.: Normy żywienia zdrowych dzieci w 1.-3. roku życia - stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów. Standardy Medyczne Pediatria 2012; 9: 313-316
2. Płudowski P., Karczmarewicz E., Czech-Kowalska J. i wsp.: Nowe spojrzenie na suplementację witaminą D. Standardy Medyczne Pediatria 2009; 6: 23-41

24.04.2013
Wybrane treści dla Ciebie
  • Małe dziecko u dentysty
  • Opryszczka u dzieci
  • Kłębuszkowe zapalenie nerek u dzieci
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego u dzieci
  • Łojotokowe zapalenie skóry u dzieci (wyprysk łojotokowy)
  • Choroba Kawasakiego u dzieci
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
Inne pytania
  • Zmiana koloru oczu u dziecka
  • Pocenie się dziecka podczas zasypiania
  • Wrodzona szczelina błony naczyniowej oka
  • Przewlekły dzienny kaszel u małego dziecka
  • Niedoczynność przysadki mózgowej
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta