Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Brak oczekiwanego przyrostu masy ciała u niemowlęcia

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam. Mam problem ze zbyt małym przyrostem wagi mojego 2,5-miesięcznego synka. Waga podczas wypisu ze szpitala wynosiła 3505 g, po 11 tygodniach jest 4700 g. Synek karmiony jest piersią co 3 godziny. Połyka co najmniej przez 9 do 10 minut, a potem je tak na raty do pół godziny. Czuję, że pierś jest opróżniona. Czasami jest spokojny przy jedzeniu, ale czasami odchyla główkę do tyłu, ciągnąc sutek, puszcza a potem znów łapczywie łapie. Uspokajam go i próbuję ponownie, ale nie zawsze się to udaje. Położna laktacyjna stwierdziła, że jest dobrze przystawiany do piersi. Czasami (średnio co drugi dzień) zdarza mu się niewiele ulać. Wykluczyłam ze swojego jadłospisu mleko i produkty mleczne, gdyż pojawia się wtedy uczulenie u dziecka. Dodam, iż ja sama jestem alergikiem (czynniki zewnętrzne). Dziecko miało podejrzenie AZS. Skóra jest sucha. Mały jest kąpany codziennie w Oillatum. Żadnych innych kosmetyków nie używam (zakaz od pediatry). Synek wygląda na zdrowego, jest energiczny i spokojny. Płacze tylko wtedy, gdy jest głodny lub zmęczony. Bardzo proszę o pomoc, gdyż pediatra niestety od 1,5 miesiąca bagatelizuje sprawę, a ja naprawdę się martwię. Dodatkowo syn oddaje stolec raz na tydzień, a ostatnio co 10 dni, o dobrej konsystencji i kolorze. Nie ma kolek, brzuszek jest miękki i oddaje dużo gazów. Od 2 tygodni podaję mu BIOGAJA i DEBRIDAT 3 x 1 ml, ale jak na razie nic to nie zmieniło, bardzo proszę o radę. Pozdrawiam Aneta

Odpowiedziała

dr med. Dorota Gieruszczak-Białek
specjalista pediatrii, genetyki klinicznej
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Szanowna Pani
Brak prawidłowego przyrostu masy ciała to problem, który często wywołuje niepokój Rodziców, nawet, jak w Pani przypadku, mimo dobrego stanu dziecka.

Niedobór masy ciała może być spowodowany zbyt małą podażą pokarmu, niedostatecznym wykorzystaniem (np. w zespole złego wchłaniania) czy zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym (np. w chorobach infekcyjnych). Na szczęście dobry stan Pani dziecka i brak niepokojących objawów pozwala na wyeliminowanie wielu groźnych przyczyn braku przyrostu masy ciała.

Warto przyjrzeć się karmieniu, rozumiem, że sam proces ssania nie budzi zastrzeżeń. Pisze Pani jednak, że czasami synek niepokoi się podczas karmienia. Być może ilość pokarmu jest niewystarczająca. Można to sprawdzić, ważąc dziecko przed i po karmieniu, wtedy jesteśmy w stanie powiedzieć, jaką ilość mleka przyjmuje. Jeśli okaże się, że zbyt małą, może mu Pani spróbować podać (po karmieniu piersią) mieszankę bezmleczną. Czasami niepokój w trakcie karmienia jest skutkiem odpływu żołądkowo-przełkowego, który prowadzi do zapalenia błony śluzowej przełyku.

O niedostatecznym wykorzystaniu pokarmu, w przypadku pani synka, raczej nie może być mowy. Taka częstotliwość oddawania prawidłowego stolca zdarza się u niemowląt karmionych piersią i świadczy, że pokarm "jest wykorzystany" w całości.

Co do pozostałych przyczyn, to warto zrobić badanie ogólne i posiew moczu, gdyż zakażenie układu moczowego może być przyczyną niewłaściwego przyrostu masy ciała. Rozumiem, że synek był badany przez pediatrę i że nie stwierdzono istotnych odchyleń, które wskazywałyby na inne przyczyny (np. wada serca). Jeżeli jednak stan ten będzie się utrzymywał, należy rozważyć poszerzenie diagnostyki.

Mam nadzieję, że problem wkrótce się rozwiąże, a synek nie tylko nadal będzie wyglądał zdrowo, ale także zademonstruje to na wadze.

03.09.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?