Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czosnek w diecie dziecka

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam, chciałabym się dowiedzieć, od kiedy można podawać dziecku czosnek i w jakich ilościach? Mój synek ma obecnie 1,5 roku, czy to odpowiedni wiek?

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Czosnek jest warzywem bardzo cennym ze względu na różnorodne dobroczynne działania. Dlatego jeśli to możliwe, warto włączyć go do diety dziecka.

1,5-roczne dziecko ma już na tyle wykształcony układ pokarmowy, że można podawać mu większość produktów, oczywiście obserwując jego reakcje na nie. Jeśli chodzi o czosnek, można go wprowadzać do diety już około 10.-11. miesiąca. Ze względu na to, iż ma on specyficzny i ostry smak, zaczyna się od małych ilości. Wprowadza się go jako dodatek do potraw, najlepiej podczas obróbki termicznej (będzie łagodniejszy w smaku).

Należy pamiętać, że czosnek mimo pozytywnego działania na organizm może w zbyt dużych ilościach (zwłaszcza w przypadku delikatnego przewodu pokarmowego dziecka) powodować wzdęcia i nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Na początek odpowiednie będzie ¼ czy ½ małego ząbka rozgniecione do przygotowywanej potrawy. Naturalnie wszystko zależy od dziecka. Jeśli ten smak będzie mu odpowiadać, może się okazać, że bez obaw można podawać i większe ilości.

03.01.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?