Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Kwas moczowy

lek. med. Katarzyna Kapturkiewicz
Kwas moczowy
Fot. pixabay.com

Czym jest kwas moczowy i skąd się bierze w organizmie?

Kwas moczowy to produkt końcowy rozpadu, tzw. zasad purynowych pochodzących z pokarmów oraz z rozpadu produkowanych przez organizm kwasów nukleinowych. Zarówno kwasy nukleinowe, jak i zasady purynowe są częścią materiału genetycznego każdej komórki. Największa ilość zasad purynowych występuje w produktach bogatych w białko, zarówno roślinnych i zwierzęcych. Należą do nich mięsa, wędliny, nabiał, rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca). Kwas moczowy w 3/4 jest wydalany z moczem, pozostała część jest rozkładana przez bakterie jelitowe i wydalana z kałem.

Jakie jest prawidłowe stężenie kwasu moczowego w organizmie?

U dorosłej, zdrowej osoby stężenie jego stężenie utrzymuje się w granicach 180–420 µmol/l (3–7 mg/dl).

Dlaczego stężenie kwasu moczowego może być zwiększone?

Stężenie kwasu moczowego w organizmie może być zwiększone z różnych przyczyn. Należy do nich m.in. nadmierne spożycie pokarmów bogato purynowych, zwłaszcza mięs i serów, nadmierny rozpad puryn po spożyciu alkoholu, szczególnie wysokoprocentowego, zmniejszone wydalanie przez nerki (np. w niewydolności nerek lub w leczeniu nadciśnienia tętniczego lekami moczopędnymi), nasilone uwalnianie kwasu moczowego z powodu rozpadu tkanek (w białaczkach, niedokrwistościach lub w wyniku leczenia choroby nowotworowej chemioterapeutykami).

Kiedy lekarz zleca oznaczenie stężenia kwasu moczowego?

Najczęstszą przyczyną oznaczania stężenia kwasu moczowego jest podejrzenie dny moczanowej.

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa to choroba zapalna stawów objawiająca się nagłym bólem, obrzękiem i zaczerwienieniem stawu, najczęściej występującym w nocy, bez poprzedzającego uderzenia lub stłuczenia. Zazwyczaj dotyczy stawu u podstawy dużego palca stopy, ale może dotyczyć także dotyczyć stawów skokowych czy kolanowych, znacznie rzadziej stawów kończyn górnych. Powodem wystąpienia bólu jest wytrącanie się kryształów kwasu moczowego w stawie, co wywołuje miejscową reakcję zapalną, dlatego bólowi towarzyszy obrzęk i zaczerwienienie. Choroba ta najczęściej dotyka mężczyzn w średnim wieku oraz osoby starsze. Wystąpienie silnego bólu, obrzęku i zaczerwienienia określa się jako napad dny moczanowej.

Czy dna moczanowa zawsze występuje przy zwiększonym stężeniu kwasu moczowego?

Nie, atak dny moczanowej może wystąpić także przy prawidłowym stężeniu kwasu moczowego. Podwyższone stężenie kwasu moczowego nie jest równoznaczne z wystąpieniem ataku dny moczanowej.

Co wywołuje atak dny moczanowej?

Najczęstszą przyczyną wystąpienia ataku dny moczanowej jest spożycie dużej ilości alkoholu wysokoprocentowego. Może się to również zdarzyć po dużym wysiłku fizycznym, po urazie lub operacji, przy zakażeniu lub po spożyciu pewnych leków (zwłaszcza hydrochlorotiazydu lub indapamidu).

28.09.2017

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?