Pytanie nadesłane do redakcji
Co jest lepsze - gotowe suplementy wapnia czy wapń ze skorupek jajek kurzych w leczeniu osteoporozy?
Odpowiedziała
prof. dr hab. Irena Zimmermann-Górska
Specjalista chorób wewnętrznych, specjalista reumatologii
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Aby zapobiegać osteoporozie, należy się odpowiednio odżywiać i w ten sposób zapewniać potrzebną ilość wapnia. Najbardziej bogate w wapń są mleko i produkty mleczne – szczególnie żółty ser, feta, jogurty, kefir, maślanka. Dużą ilość wapnia zawierają także soja, biała fasola, ryby, suszone figi, orzechy, migdały, natka pietruszki.
Jeżeli rozpoznano osteoporozę, należy ją leczyć. Badanie gęstości mineralnej kości (densytometria) wykazuje wówczas, czy wystarczy stosować suplementację wapnia, czy także leki, które „odbudowują” kości.
Ażeby wapń był wchłaniany do organizmu, potrzebna jest także witamina D, której najwięcej znajduje się w maśle, miękkich margarynach, produktach mlecznych, rybach, konieczne jest także przebywanie na słońcu, przynajmniej przez ok. 20 minut dziennie.
W żadnym razie nie należy spożywać skorupek jaj!