×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jakie badania kontrolne należy wykonywać i jak często u chorego na celiakię, cukrzycę typu 1 i nadciśnienie tętnicze?

Pytanie nadesłane do redakcji:

Witam, mam 31 lat, celiakię stwierdzono w 1. roku mojego istnienia. 3 lata temu dołączyła cukrzyca typu 1 (obecnie całkiem dobrze ustabilizowana), rok temu stwierdzono nadciśnienie i biorę leki rano Ebivol, wieczorem Sinupret oraz Co-nortivan. Mam 184 cm wzrostu, i 80 kg mc. Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to w 95% jej przestrzegam, problemem jest okazjonalne picie piwa, whisky, czy stosowanie innych „drobiazgów” zawierających małe ilości glutenu. Nie mam problemów z załatwianiem się itp. Proszę o informację jakie badania kontrolne należy wykonywać i jakj często, szczególnie w przypadku takiej złożoności chorób. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, gdyż już nie wiem sam, co czynić i gdzie się udać.

Odpowiedziała:

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Celiakia należy do chorób o podłożu autoimmunologicznym. U pacjenta z już rozpoznaną tego typu chorobą jest większe ryzyko wystąpienia innych chorób immunologicznych - do takich należy cukrzyca typu 1. Pacjenci z cukrzycą pozostają pod opieką diabetologa, który zleca kontrolne badania.

Przydatna będzie także opieka w Poradni Gastroenterologicznej, nawet jeśli nie występują obecnie nasilone objawy ze strony przewodu pokarmowego. Pacjenci z celiakią powinni wykonywać okresowo kontrolne badania serologiczne (specjalnych przeciwciał z krwi) oraz endoskopowe z pobraniem wycinków do badania histopatologicznego (mikroskopowego). Służą one kontroli skuteczności stosowania diety bezglutenowej oraz wczesnemu rozpoznawaniu powikłań celiakii (takich jak, m.in. chłoniak jelita cienkiego). Niestety, stosowanie nawet najmniejszych ilości glutenu u osób z celiakią zwiększa ryzyko jej powikłań oraz może prowadzić do nawrotu dolegliwości. Dlatego też dietę bezglutenową należy stosować ze szczególną dbałością, choć jest to bardzo trudne i uciążliwe. Dotyczy to także, np. piwa, które zawiera pszenicę.

Należy kontrolować morfologię krwi w celu wczesnego rozpoznania niedokrwistości oraz stężenie żelaza, wapnia, kwasu foliowego, witaminy B12 i innych witamin i mikroelementów, aby wcześnie uzupełniać ich niedobory. Do badań kontrolnych należy włączyć także densytometrię kośćca, gdyż celiakia zwiększa ryzyko osteoporozy.

Zobacz także:

Celiakia

16.02.2012
Inne pytania

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.