Pytanie nadesłane do redakcji
Jestem po usunięciu tarczycy, czy mogę stosować dietę z octem jabłkowym. Biorę Eutyrox.
Odpowiedziała
dr n. med. Ewa Krajewska-Siuda
endokrynolog, pediatra
Poradnia Endokrynologiczna
Centrum Medyczne Enel-Med
Centrum Leczenia Chorób Serca i Naczyń Unicardia
Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy kolor. W jego skład wchodzą:
- pektyna, która poprawia trawienie, stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu tęrtniczemu,
- witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, P i beta-karoten,
- minerały i pierwiastki śladowe, takie jak: potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, sód, siarka, miedź, żelazo, krzem i fluor.
Obecnie dużą popularnością cieszy się dieta z octem jabłkowym, która bazuje na takich właściwościach tego produktu, jak:
- uczucie sytości po posiłkach z jego dodatkiem,
- stymulowanie produkcji soków żołądkowych i syntezy enzymów trawiennych,
- usuwanie toksyn,
- przyspieszanie spalania tłuszczów.
Zastosowanie octu jabłkowego w naszej kuchni wzbogaci smak sałatek, sosów czy dań mięsnych. I w takiej formie jest jak najbardziej polecany, jednak stosowanie specjalnych kuracji octem budzi wiele wątpliwości. Wśród działań niepożądanych należy wspomnieć o niekorzystnym wpływie na sekrecję soku żołądkowego, bólach brzucha, a przy długotrwałym stosowaniu zaburzeniach mineralizacji kości i gospodarki jonowej. Żadna kuracja nie zastąpi racjonalnej, dobrze zbilansowanej diety.
Nie znalazłam wiarygodnych danych literaturowych o przeciwwskazaniach do stosowania octu jabłkowego w niedoczynności tarczycy i jego interakcjach z Euthyroxem, więc jako przyprawę jak najbardziej polecam. Natomiast stosowanie specjalnej kuracji - zalecam zdrowy rozsądek i rozwagę.