Pytanie nadesłane do redakcji
Moja mama zaczęła stosować lek Pradaxa 110 mg i mam pytanie, czy musi uważać na produkty spożywcze typu szpinak, brokuł, sałata, kapusta.
Odpowiedziała
dr n. med. Agnieszka Padjas
specjalista chorób wewnętrznych
Klinika Alergii i Immunologii Collegium Medicum UJ
Pradaxa, czyli dabigatran to silny bezpośredni inhibitor trombiny. Zahamowanie trombiny zapobiega powstawaniu zakrzepów poprzez uniemożliwienie przemiany fibrynogenu w fibrynę; dabigatran hamuje także wolną trombinę, trombinę związaną z fibryną oraz indukowaną fibryną aktywację płytek. W przeciwieństwie do warfaryny i acenokumarolu, dabigatran nie należy do grupy antagonistów witaminy K, a więc spożywanie produktów bogatych w witaminę K, takich jak szpinak, brokuły, sałata czy kapusta nie ma wpływu na działanie dabigatranu.
Dostępność biologiczna leku po zażyciu może zwiększyć się nawet o 75%, jeśli kapsułki przyjmowane są bez otoczki; dlatego należy zawsze zażywać ten lek w całości, bez otwierania czy rozgryzania. Okres półtrwania leku we krwi jest niezależny od dawki i wynosi 12-14 godzin. Lek stosowany jest zwykle raz dziennie, w niektórych wypadkach dwa razy dziennie (co 12 godz.). Stosowane dawki mieszczą się w zakresie od 75 mg do 220 mg na dobę.
Dawka leku zależy od schorzenia, na które chory cierpi, ponadto wpływ mają także, takie czynniki jak: wiek chorego, funkcja nerek i inne stosowane leki (np. amiodaron, werapamil).